Apolitični

Kako spriječiti pojavu crne pjegavosti na vinovoj lozi?

Kako brojni vinogradari i oni koji se bave uzgojem vinove loze, a takvih na Korčuli ima nemali broj, kreću u obradu zemlje i rezanja vinove loze, iz poljoprivredne savjetodavne službe reagiraju s nekoliko zanimljivih informacija.
Od mnogih bolesti vinove loze zadnjih godina, se proširila crna pjegavost ili phomopsis. Negativni učinak ove bolesti očituje se na bazi, dnu izboja, gdje se vide crne točke i puknuća udubine na prutu, donji pupovi ne kreću, često se suši dio trsa, a kad bolest uznapreduje, osuši se i cijeli trs. Razlozi su brojni, a najvažniji su: odlika ili svojstvo sorte, bujnost vinograda i gusti sklop, upotreba mineralnih gnojiva s naglašenom dušičnom komponentom, smanjena upotreba bakrenih pripravaka i sl.
Suzbijanje:
Bolest se suzbija tijekom zime i u početku vegetacije. Za suzbijanje tijekom zimskog perioda, preporučje se crveno ili plavo ulje u 2 -3 % koncentraciji. Osim vinove loze, s istim pripravcima preporučuje se poprskati i ostale voćne vrste, uključujući i agrume.
Kod bubrenja pupa vinove loze, dobri rezultati se postižu prskanjem bakrenim pripravcima u 2 – 3 puta većoj koncentraciji od one naznačene u uputstvu, uz dodatak 1 % kvašljivog sumpora. Međutim, vrlo je bitno bolest nastaviti suzbijati u početku vegetacije kada je mladica dugačka 5 – 10 cm; s pripravcima koji pored peronospore suzbijaju i crnu pjegavost, kao što su: Daconil, Univerzalis, Qvadris, Mikal flash, Mikal premium F, Forum star, Fantik F, i dr., uz skraćeni razmak između prskanja 4 – 6 dana te obvezan dodatak okvašivača i kvašljivog sumpora.

Više u kategoriji: Vina i vinari
Izvor i foto: velaluka.hr
D. Šabić, mag. nov.