Apolitični

Kako se povijest ne bi zaboravila!

panoramio.com

Premda je crkva Sv. Petra na Sumpetru sagrađena na nama neobičan način, mnogi se i dan – danas pitaju što šesterokratka zvijezda na pročelju te crkve znači. Što to simbolizira? Rijetki su povjesničari, koji to sa sigurnošću mogu rastumačiti, a jedan od njih Jure Klarić, koji je potvrdio moje sumnje i dodao:
Kao što je poznato, u pretprošlom stoljeću na Sumpetru, (tada kotar Omiš, a danas Općina Dugi Rat), postojala je crkva sv. Petra u Selu. Obzirom da je bila u skučenom prostoru, te stara i nije udovoljavala svojoj svrsi, početkom prošlog stoljeća nedaleko od te crkve, novu crkvu sv. Petra na Sumpetru dao je sagraditi, tadašnji jesenički župnik don Frane Ivanišević. Zanesen idejom jedinstva Katoličke i Pravoslavne crkve, po primjeru biskupa Strossmayera i velebne katedrale u Đakovu, don Frane je inzistirao da i ovdje, na Sumpetru, crkva ima simbol tog jedinstva.
Pročelje ove crkve, po njegovoj zamisli, trebalo bi biti stjecište svih vjera, pravoslavne, židovske i krščanske vjere. Kupola bi izgledala kao pravoslavni zvonici, a u sredini je šesterokraka (židovska) zvijezda, znak židovstva. Glavni portal trebao bi biti, znak katoličke vjere, gdje je prikazan Sv. Petar i crkva na stijeni, koja simbolizira Isusovu izreku: „Petre, Ti si stijena, na kojoj ću sagraditi Crkvu“. Ova crkva je otvorena na zadovoljstvo don Frane Ivaniševića kao i cjelokupnog puka Jesenica, godine 1910.
Od tada do današnjih dana, za brojne žitelje ovih krajeva, poglavito za prave Poljičane, a još više za brojne turiste ova šesterokratka (židovska) zvijezda i nadalje će biti misterij, koji će vječno postavljati pitanje: „Što ta šesterokratka zvijezda simbolizira“, a povjesničara koji bi odgovorili na to pitanje je sve manje.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Davor Grgat