Apolitični

Kako odabrati pravi stolić za kavu?

Živimo u zemlji u kojoj je kultura ispijanja kave veoma bitna stavka života ljudi, u kojoj jedan prosječan čovjek godišnje popije 5.1 kilograma kave. Zamislite samo jedno prosječno jutro jednog takvog prosječnog čovjeka – budi se, ulazi u kupaonicu, obavi sve što je potrebno i zatim prelazi u kuhinju, sprema si doručak, skuha kavu te na kraju sjedne na dvosjed da uživa u svakom gutljaju te guste crne tekućine. Pri tom na trenutke svoju šalicu oslanja na jedino logično mjesto – stolić za kavu… Kako odabrati onaj odgovarajući?

S obzirom na to da postoje tolike varijante stilova, oblika i materijala stolića za kavu, kako se često kaže – sto ljudi, sto ćudi, vjerojatno se ne bismo svi složili oko toga što zapravo čini dobar stolić. Ipak, postoje neke odrednice na koje bi bilo poželjno pripaziti pri odabiru. Krenimo od njegove same veličine. Poželjno je da bude proporcionalna trosjedu, odnosno dvosjedu pokraj kojega će biti smješten. Otprilike 2/3 duljine kauča predstavlja idealnu duljina stolića, no to kao i sam položaj stolića u odnosu na trosjed (idealnih 45 cm udaljenosti da možete lako osloniti stvari na njega), ovisi i o prostoru u koji ga smještate. Pobrinite se da imate dovoljno mjesta.

Imajte na umu da neki oblici zahtijevaju više prostora, nego drugi. Tako su npr. okrugli i ovalni stolići prikladniji za veliku prostoriju u kojoj će se naći u središtu pažnje, dok su kvadratni pristupačniji zbog toga što ih možete smjestiti na veći broj mjesta. Najčešće korišteni su ipak pravokutni zbog toga što dobro izgledaju u kombinaciji s velikim kutnim garniturama ili pak s dvije sofe postavljene jedna prema drugoj, a prikladni su i za uske i dugačke prostorije.

Najbitnije je pak da je stolić funkcionalan pa svakako, ako je prostorija u koju ga smještate manja, birajte stolić koji u sebi sadrži i prostor za pohranu, te izbjegavajte one s nogama prema van koji na takav način zauzimaju dodatan prostor. Ne zaboravite pripaziti i na visinu stolića, ona ne bi trebala biti viša od visine dijela kauča na kojem sjedite.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni, a za kraj vam donosimo nekoliko slika za inspiraciju. Uživajte!

Više u kategoriji: arhitektura

M. Konstantinović, mag. ing. arh.