Apolitični

Kako odabrati boje u prostoru?

 

Zasigurno je jedna od prvih stvari koje u prostoru primjetimo – boja. Svatko ima omiljenu ili neku koja mu uopće nije draga. Boje su posvuda oko nas, a itekako mogu utjecati na naše raspoloženje i osjećaje.

Boje percipiramo kroz svjetlost, a naš mozak definira pojedinu boju u svjetlosnom spektru. Čak i sama vrsta svjetla uvelike utječe na to kako vidimo boje u prostoru. One ovise o dobu dana, strani svijeta, lokaciji i nizu ostalih faktora. Veoma je važno zato biti pažljiv pri odabiru boja, ali i njihovom korištenju u različitim svrhama.

Imajte na umu da bilo koji prostor, promijenite li mu boju samo jednog zida, može djelovati potpuno drugačije. Zato, prije nego se odlučite promijeniti boju zidova, namještaja ili detalja u prostoru, čak i onda kad ste sigurni, razmislite i razmotrite još jednom boje koje mislite koristiti.

Uvijek se možete obratiti našim stručnjacima koji će pomoći da iz bilo kojeg prostora izvučete funkcionalni i vizualni maksimum upravo po vašim željama. No uvijek se možete poslužiti kratkim savjetima i nepisanim pravilima koja u većini slučajeva mogu pomoći kod ovakvih odluka. Donosimo listu koja će vm pomoći pri odluci

1. SVJETLO

Za početak, obratite pozornost na količinu i prirodu svjetla. Jutarnje sunce dodaje ružičasti ton bojama, dnevno plavičasti, a večernje crveni. Rasvjeta, ovisno o tipu, pojačava ili umanjuje intenzitet boje, a može čak i promijeniti njenu nijansu.

2. STRANA SVIJETA

U odnosu na stranu svijeta i količinu svjetla u prostoriji, procijenite svjetlinu i točnu nijansu boja. Prostorije na sjeveru i istoku imaju puno manje svjetla od onih na jugu i zapadu – zato je za te strane svijeta preporuka koristiti svijetle nijanse, i to po mogućnosti toplijih boja, dok se na onima južno i zapadno orijentiranim možete poigrati i s tamnijim i hladnijim nijansama.

3. NAMJENA PROSTORIJA

Ukoliko živite sami, možete dati mašti na volju i koristiti dramatičnije i toplije tonove. Za dnevne prostore u kojoj boravi više ljudi, koristite svijetle boje hladnijih tonova. Kupaonice i spavaće sobe bolje je urediti u svijetlim tonovima umirujućih i toplijih boja, onih koje vas neće uznemiravati već pomoći da se opustite.

4. INTENZITET

Pazite uvijek na intenzitet boja. One pune i jake morate koristiti s velikom pozornošću, jer naglašavaju površine i dominiraju samim prostorom. Koristite ih kad želite uistinu istaknuti neke elemente prostora i pritom, ponavljamo, budite iznimno pažljivi.

5. PSIHOLOŠKI UTJECAJ

Pripazite i na psihološki utjecaj boja, tj. na pojedine sfere našeg ponašanja. Ovo je izrazito široka tema i o njoj ćemo pisati posebno.

Nadamo se da će vam ove kratke smjernice barem malo pomoći pri odbiru i korištenju boja za vaš prostor.

Više u kategoriji: Arhitektura

A. Vlaić, mag. ing. arh.