Apolitični

Kako normalne zemlje pomažu firmama na samrti, a kako to radi Hrvatska?

HRVATSKI poduzetnici nezadovoljni su mjerama vlade za spas gospodarstva od nadolazeće ekonomske krize uzrokovane epidemijom koronavirusa. Mnoge tvrtke više ne rade te je krenuo val otkaza.

Kako to rade druge europske zemlje?

Druge europske zemlje već su pripremile konkretnije mjere za pomoć gospodarstvu, pa je tako Cipar, između ostalog, privremeno smanjio PDV, Austrija će radnicima pogođenima krizom isplaćivati čak do 90 posto plaće, Malta roditeljima koji ostaju kod kuće zbog zatvaranja škola plaća 800 eura naknade, a susjedna Slovenija radnicima “na čekanju” subvencionira plaće i plaća doprinose.

Cipar – suspenzija plaćanja PDV-a, smanjenje međustope

Austrija – država garantira isplatu velikog dijela plaće

Predviđeno je i 400 milijuna eura za mjere skraćenog radnog vremena. Mjera vrijedi u sljedeća tri mjeseca, kada će radni sati moći biti skraćeni do 90 posto. Radnicima se u tom razdoblju iz fonda garantira od 80 do 90 posto bruto plaće koju su imali prije ulaska u sustav skraćenog radnog vremena. Postotak ovisi o visini plaće – do 1700 eura bruto garantira se 90 posto plaće, a preko 2686 eura bruto 80 posto plaće

Malta – 350 eura za zaposlenike koji ne rade zbog karantene, roditeljima koji moraju biti kod kuće 800 eura mjesečno

Planirana je i pomoć tvrtkama za ulaganje u infrastrukturu za rad na daljinu, a do daljnjega je odgođeno plaćanje PDV-a i doprinosa za ožujak i travanj.

Grčka – suspenzija PDV-a, 400-500 eura za oko 600 tisuća radnika

Grčka je suspendirala plaćanja poreza na dodanu vrijednost na rok od četiri mjeseca u sektorima i područjima u kojima su tvrtke dulje do 10 dana zatvorene zbog vladine odluke.

Slovenija – dvomjesečna subvencija plaća za radnike “na čekanju”, država plaća doprinose umjesto poslodavaca

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay