Apolitični

Kako je Vukovar ujedinio svijet: Donosimo vam priču o VukovArtu

Vrhunski muralisti i svjetski 3D umjetnici učinit će i ove godine Vukovar vizualno živim. Ovo je priča o VukovArtu – manifestaciji koja već petu godinu zaredom čini ovaj grad lukom umjetnosti. Danas poznat događaj koji je promijenio identitet grada i njegov vizualni imidž počeo je još 2017. godine, a više o tome rekao nam je njegov organizator Krešimir Herceg.

„Pretvorili smo tako Vukovar u galeriju na otvorenom, što se pokazalo odličnim, budući da takav koncept postaje sve popularniji i privlači velik broj turista. Sad imamo obrazovnu manifestaciju koja je ujedno i turistička atrakcija.“, govori nam Herceg.

Koliko je VukovArt jak i cijenjen u svijetu, svjedoči i popis imena umjetnika koji su do sada sudjelovali na tom festivalu, a među kojima su neki od najpoznatijih u ovoj vrsti umjetnosti. Uz Filipa Mrvelja tu su bili još i Nikolaj Arndt, Eduardo Relero, Alex Maksiov, Juandres Vera, Cuboliquido, Vera Bugatti, Sarme & Chet 186, Ella & Pitr, Marina Capdevila, Fabio Maria Fedele, Thiago Mazza, Mehsos, WD i Zabou. Kada je riječ o hrvatskim umjetnicima, dosad su na VukovarArtu sudjelovali Lonac, Eugen Varzić, Oko i Tea Jurišić, a njima su se pridružili i Boogie iz Njemačke te Arsek & Erase iz Bugarske.

Najveći ambasadori VukovArta u svijetu su slobodni umjetnici, koji se od sada na ovu manifestaciju mogu samostalno prijaviti. „Osim svjetski poznatih imena, želimo integrirati i slobodne umjetnike na način da nam oni sami šalju svoje radove, a onda mi izaberemo ono što bi nam se eventualno uklopilo u program VukovArta.“, pojašnjava Herceg. 

VukovArt neće ni ove godine razočarati, a na njihovoj web stranici www.vukovart.com možete baciti oko na sve aktualnosti i pronaći nešto za sebe.  

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay