Apolitični

Kako je u Švedskoj: je li sve normalno ili je ‘novo normalno’…

Reporter Net.hr-a proveo je tjedan u švedskoj prijestolnici Stockholmu, razgovarao s građanima, liječnicima, ekonomistima te glavnim švedskim epidemiologom, arhitektom kontroverznog modela borbe protiv korone Andersom Tegnellom. Ovo je njegova priča

“Vraćate se iz Stockholma? Super, tamo je sve normalno, kaj ne?”, upitao me taksist vozeći me sa zagrebačkog aerodroma. Takvo i slično pitanje vjerojatno bi postavila većina ljudi u Hrvatskoj jer Švedsku mnogi prepoznaju kao zemlju koja tijekom ove koronakrize nije “ništa zatvarala” i gdje je “sve normalno”. No, nekoliko dana provedenih na sjeveru Europe uvjerilo me da tamo ipak nije sve normalno, prije bi se moglo reći da Šveđani posljednjih nekoliko mjeseci, baš kao i ostatak svijeta, žive “novo normalno”.

A “novo normalno” u Švedskoj znači da nema koncerata niti drugih velikih događanja, da su noćni klubovi zatvoreni ili rade sa stolovima na podiju kao i da brojni zaposleni rade od kuće. Zatvoreni su i neki restorani na aerodromu, doručci u hotelima organizirani su prema posebnim mjerama, a ulice starog Stockholma više ne vrve turistima. Dezinficijensi su na svakom koraku i stalno se upozorava na distancu. Restorani, kafići, trgovine, hoteli i trgovački centri rade uglavnom normalno.

Zvuči poznato? Vjerojatno da jer, realno, nije to puno drukčije od trenutačnog stanja u Hrvatskoj. Neki će reći da mi, kao i brojne druge zemlje Europe i svijeta, već neko vrijeme živimo u famoznom švedskom modelu, ali nam to nitko ne želi priznati. Možda i jest tako jer na prvi pogled nije lako uočiti razliku, ali jedna stvar ipak je drukčija. Čim kročite na tamošnji glavni aerodrom Arlanda, ugledat ćete brojna lica bez maski. One, naime, u Švedskoj nisu obvezne.

Zašto su Šveđani krenuli “protiv cijelog svijeta” objasnio nam je njihov glavni epidemiolog i, možemo slobodno reći, trenutačno najpoznatiji epidemiolog na svijetu Anders Tegnell:

“Trenutačno u Švedskoj imamo vrlo nisku razinu prijenosa koronavirusa zbog čega ne vidimo razlog zbog kojeg bismo nadopunjavali našu strategiju. Mislim da maske ne bi puno pomogle, u brojnim zemljama Europe gdje su maske obvezne brojke novozaraženih puno su dramatičnije nego kod nas”, rekao je Tegnell za Net.hr.

Novo normalno: 50 vilica na doručku

Turista je malo i u drugim, nekad popularnim dijelovima grada. Vlasnik restorana u blizini ABBA muzeja na zapadu grada kaže nam kako je proteklih mjeseci bilo vrlo teško jer, osim što nije bilo turista, i domaće stanovništvo izbjegavalo je odlazak u restorane. Sada se situacija ponešto popravila iako i dalje nije na razini one od prije pandemije.

Većina gradskih hotela je otvorena, a zbog epidemioloških mjera često je reducirana i ponuda hrane na doručku o čemu je stajala obavijest i u hotelu u kojem sam odsjeo u središtu Stockholma. Salame i sirevi više se ne uzimaju hvataljkama koje svi diraju već uz njih stoji barem 50 vilica. Jednu od njih trebate uzeti i s pomoću nje staviti na tanjur sve što želite jesti. Kada to obavite, vilicu trebate odložiti na poseban pladanj. Preporučuje se, naravno, i dezinfekcija ruku. Između stolova je razmak najmanje dva metra. Gostiju ima, ali ne i gužve.

Cijeli članak možete pročitati na: korona.net.hr

Foto: Pixabay