Apolitični

Kako je s njujorških ulica počeo nestajati žuti taksi

Načeo ih je Uber, pandemija bi ih mogla dokrajčiti. Dvije trećine žutih taksija više ne vozi, ljudi ostaju s golemim kreditima.

Ikona New Yorka, žuti taksiji, ukorijenjeni u gradski život, gotovo su nestali s njujorških ulica tijekom pandemije. Dvije trećine žutih taksija više ne vozi. Prije pandemije, oko 10.500 žutih taksija svakodnevno je kružilo ulicama New Yorka, što je oko 80 posto ukupnog broja dozvola, tzv. medaljona koje grad izdaje. Tijekom vrhunca lockdowna, u travnju 2020. godine, taj broj je iznosio 982. Poslovanje je palo za oko 90 posto u roku od tri tjedna, kaže jedan zaposlenik za Curbed.

Troškovi su znatni. Iako je prošle godine vozio mali broj taksija, vlasnici medaljona morali su i dalje plaćati cijeli niz naknada, 9600 dolara po vozilu godišnje za osiguranje, 2500 dolara za osiguranje vozača, 400 dolara poreza na komercijalna motorna vozila, kako bi zadržali dozvolu da im automobili budu taksiji, piše Curbed. Da bi izbjegli ove troškove vlasnici su privremeno spremili medaljone, znači skinuli su registracijske tablice s automobila i predali dozvole na neodređeno vrijeme.

Medaljon je za mnoge samostalne operatere funkcionirao kao mirovima, vozite cijeli radni vijek, isplatite ga, a zatim ga prodate drugom vozaču i preselite se na Floridu. Zatim su stigli Uber i Lyft i tržište je propalo. Medaljoni su u samo nekoliko godina izgubili tri četvrtine vrijednosti.

Vozači koji su imali ogromne kredite, u prosjeku pola milijuna dolara, potonuli su. Desetak ih se zbog dugova ubilo u proteklih nekoliko godina, iz očaja. Onda je stigla pandemija i tržište se još jače poremetilo. Medaljoni trenutno vrijede 75 tisuća dolara, a vlasnici su dužni i deset puta više.

Mnoge taksi kompanije prestale su poslovati

“Grad se ugasio i svi su parkirali vozila jer osiguravajuće kuće nisu htjele dati nikakav popust”, kaže Savas Tsitiridis, vlasnik United Taxi Management, koji ima 253 automobila. “Ako ste željeli izbjeći troškove osiguranja, morali ste sve vratiti. Tisuće žutih taksija parkirano je, bez registarskih pločica iza ograda Long Island Cityja”.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay