Apolitični

Kako je nježna imotska glazbena grmljavina u HNK-u Split

 

Imotski glazbenici, članovi HPO Gradske glazbe Imotski oduševili su prepuno HNK Split na svom prvom nastupu u toj splitskoj kući kulture. Pripremali su se peterostruki prvaci Hrvatske punih pet mjeseci za taj božićno-novogodišnji koncert i onda su oduševili sve. I izbirljivu splitsku publiku, splitske Imoćane, ali i glazbene kritičare. Kada vam u HNK-u plješću deset minuta i kada vas zove publika da nekoliko puta iziđete na pozornicu te konačno, kada vam ispred kazališta ostane pedesetak ljudi jer nisu mogli dobiti ulaznice, Splićani kažu da se nešto kvalitetno događa u njihovom kazalištu. Raspametili su imotski glazbenici publiku, naprosto gladnu kvalitetne puhačke glazbe.

Božićno-novogodišnji koncert u HNK-u odvijao se u dva dijela. Prvi s prigodnim božićnim napjevima u aranžmanima poznatih skladatelja od Takashija Hoshidea do Božića u Hrvatskoj poznatog glazbenog umjetnika, prof. Tonća Ćićerića. U tom dijelu nastupila je i Vanna, poznata estradna zvijezda (imotska nevjesta) te mješoviti zbor učenika i profesora Glazbene škole dr. fra Ivan Glibotić. Program je vodio glumac Vedran Mlikota.

U drugom dijelu koncerta imotski glazbenici izveli su repertoar sastavljen djela Franza von Suppea „Poet and Peasant”, pa predivnu izvedbu Vanne Susreta Arsena Dedića u aranžmanu Damira Marušića. Premijerno je izvedena i skladba Tiho pada snijeg imotskog autora Slovena Šoića. Urnebes je nastao izvedbom, Straussovog Ber liner luft, Unter doner und blitz, da ne govorimo o Radetzkyjevom maršu.

– Ala, ovo je ludilo od koncerta, ovi vlaji rasturaju, sviraju ka Bečka filharmonija, čulo se iz jedne lože gdje se okupila skupina vrsnih splitskih poznavatelja glazbe.

– Ovo je jedan od najboljih koncerata koje smo do sada izveli. Hvala svima, Vanni, Mlikoti, vala mojim Imoćanima u Splitu, sjao je od sreće maestro Ivan Glibota.

I na kraju za posjetitelje slatki domjenak: rafijoli, imotska torta, krokanti, prženi bajami, šampanjac. Imotska večer u Splitu koja će se uz onu u Terracon Newsu pred prošlogodišnji Božić itekako pamtiti.

Više u kategoriji: Vijesti dopisnika

Piše: Braco Ćosić