Apolitični

Kako je najsiromašniji klub najbogatije lige očitao lekciju cijelom svijetu

KAKO postići više s manje? Kako bez love doći do uspjeha? Kako pobijediti konkurenciju koja ima više kapitala? Pitanja su to koja muče ne samo nogometne djelatnike nego i znanstvenike, poduzetnike i entuzijaste u različitim djelatnostima. Povijest nas uči da je moguće. Jednako nas tako uči da niste favoriti. Kuća uglavnom dobije, ali ne uvijek.

Jedan od načina, gotovo u svim djelatnostima života, na koji možete s manje postići više je da živite u budućnosti. Morate postići ono što će za koju godinu ili desetak godina biti mainstream prije nego što to doista postane. A to upravo rade Matthew Benham i njegov Brentford, ekipa s daleko najmanjim proračunom u Premier ligi.

Način na koji to radi Brentford nije jedina metoda. Postoje i druge momčadi, kako u Premier ligi tako i u Europi, koje uspijevaju kontinuirano postizati rezultate koji su veći od njihovog proračuna. 

Jedan od primjera je Wolverhampton, koji sada zauzima mjesto adekvatno svom proračunu, ali to u prošlosti nije bio slučaj. Međutim, on je manjak novca kompenzirao bliskim odnosom s Jorgeom Mendesom, jednim od nogometnih superagenata.

Na taj način uspio je, prije svega iz njegove portugalske baze, dovesti igrače koje inače ne bi mogao dovesti za manje novca od njihove tržišne vrijednosti. Neki će reći kako je to dobar deal, drugi da je to ugovor s vragom, ovisno o perspektivi.

Freiburgova tajna

Osim toga, ove sezone vjerojatno najveći overachiever u ligama Petice je njemački Freiburg, ekipa koja je s vrlo malim proračunom došla do finala kupa, a u prvenstvu se bori za mjesta u Ligi prvaka. Njihova tajna je mješavina strpljivosti, dobre akademije, pozitivnog okruženja i povoljne geografske pozicije, odmah uz francusku granicu.

Sada im dividende isplaćuje povjerenje u najdugovječnijeg trenera u ligama Petice – Christiana Streicha – koji je izgradio momčad koja ima i talent i igru. No, situacija je to koju je zapravo nemoguće kopirati. 

Baš zato daleko najsiromašnija momčad Premier lige pet kola prije kraja nema više nimalo briga za ostanak. David Raya, Ethan Pinnock, Rico Henry, Christian Norgaard, Bryan Mbuemo, Ivan Toney i mnogi drugi za širu su nogometnu javnost potpuni anonimci. Pa opet, u Premier ligi pobjeđuju protiv ekipa i igrača puno većeg renomea.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay