Apolitični

Kako je korona Hrvatsku zarazila novim virusom pretjerane regulacije

Teško da išta može bolje ilustrirati temu koja slijedi od slike na koju sam, šećući gradom, slučajno nabasala prije nekoliko dana.

Trgovci su već napustili tržnicu na Kvaternikovom trgu, a baš su tog dana, prvi put otkako je nastupila epidemija, svoje klupe ponovo posložili prema uobičajenom rasporedu umjesto ukrug, kako su to do prije nekoliko dana od njih zahtijevali epidemiolozi.

Povrh svake od njih, na suncu koje je upravo zalazilo, bliještila je prozirna plastična folija, okačena o neke metalne štapove i namještena tako da se nalazi negdje na sredini štanda.

Neobičan izum, da ne kažem besmislen s obzirom na to da su folije, očito, na zagrebačkim tržnicama trebale zamijeniti valjda odveć skup pleksiglas, iako mi se i njegova primjena u ovom slučaju učinila posve suvišnom.

“O bože, pa čemu? Na otvorenom prostoru?”, čudili su se i prolaznici pored mene dok su po džepovima tražili mobitele kako bi ovjekovječili paradoksalni prizor.

“Problem je u tome što sustav ne razumije zakone koje donosi, a istovremeno nije zainteresiran u regulaciju djelatnosti uključiti njene krovne predstavnike. Kako drugačije objasniti činjenicu da naša udruga, kao jedina nezavisna udruga ugostitelja, s obzirom na to da od države ne dobivamo ni kune, nije bila uključena u pregovaranje o mjerama otvaranja lokala? Umjesto nas, tamo su sjedili predstavnici Hrvatske obrtničke komore, institucije čije čelnike bira politika, pa onda nije ni čudno zašto nas se pokušalo ograničiti nekim suludim pravilima kao što je to radno vrijeme do 21 sat ili zabrana usluživanja pića unutar lokala. Na kraju se pak uspjelo, na jedvite jade, ali doista je poražavajuće da se u vrijeme ionako otežanih uvjeta rada mi još moramo boriti s ograničenjima čiju svrhu baš nitko ne zna objasniti”, priča Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i vlasnik restorana RougeMarin.

Ne treba zaboraviti niti na onu prema kojoj frizerka, nakon što će tri sata mušteriji prati kosu, šišati je, farbati i fenirati – kad dođe do faze izdavanja računa, radi mjera sigurnosti, treba stati iza pleksiglasa, kako bi spriječila širenje zaraze.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay