Apolitični

Kako je doista prošla Švedska? Lockdowna nije bilo, a broj žrtava manji je od EU prosjeka

Švedska je zabilježila manje covidom izazvanih smrtnih slučajeva nego većina Europe i još uvijek bilježi niže stope zaraze, pokazuju brojke koje sugeriraju da se njezino kockanje sa zatvaranjem (lockdownom), tj. izbjegavanjem istoga, isplatilo, piše Daily Mail.

Ta skandinavska nacija je prošle godine prkosila savjetima dijela znanstvenika i odbila poput dobrog dijela ostatka svijeta zatvoriti društvo kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Ne samo da se švedsko gospodarstvo oporavilo brže od bilo koje druge zemlje u EU, već najnoviji podaci pokazuju da je ta zemlja prošla manje loše od većine i kad su u pitanju životi izgubljeni tijekom pandemije.

Švedska je pretrpjela gotovo 1500 potvrđenih smrtnih slučajeva od covida na milijun ljudi, pokazuje platforma Our World in Data sa Sveučilišta u Oxfordu, što je niže od europskog prosjeka od 1800 smrti na milijun.

Za usporedbu, Velika Britanija, koja je ‘odradila’ tri nacionalna lockdowna i nekoliko regionalnih izvanrednih situacija, zabilježila je 2.100 smrtnih slučajeva na milijun, dok Belgija i Italija imaju stope iznad 2.000.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay