Apolitični

Kako je Deichmanova knjižnica u Oslu postala velika gradska atrakcija

Otkako je u rano ljeto koronske 2020. godine u samom središtu Osla otvorena nova Deichman Bjørvika knjižnica, najveća u Norveškoj, postala je jedna od većih gradskih atrakcija. Ništa čudno zna li se da su je gradski planeri smjestili uz čuvenu novu zgradu Opere u Oslu po čijem se krovu možete slobodno prošetati, a onda i uz novi spektakularni Munchov muzej koji je otvoren prošle godine, a doslovno je uronjen u obalu fjorda uz koji se smjestila norveška prijestolnica. Grad koji iz godine u godinu otvara nove kapitalne objekte u kulturi, pa je tako ovog ljeta obogaćen i Nacionalnim muzejom umjetnosti.

Kao i u cijeloj Norveškoj, ni Deichmanova knjižnica ne naplaćuje članarinu i većina je njezinih usluga besplatna. Knjižnica je u radne dane otvorena od 8 do 22 sata, a vikendom od 10 do 18 sati. Knjige se mogu posuđivati i onda kada u njoj nema djelatnika, jer je knjižnica automatizirana pa puno poslova oko manipulacije s knjigama obavljaju automati.

U knjižnici se bez ikakva kontakta s bilo kime može uzeti neka od najpopularnijih knjiga s polica na prvom katu, sjesti u udobne kožnate fotelje (naravno, skandinavskog dizajna koji je spoj asketske elegancije) i čitanje može početi i trajati po želji. U knjižnici se mogu koristiti i različite usluge, kao što su 3D printanje ili računalno dizajniranje, posjetitelji se mogu koristiti i šivaćim strojevima ili snimiti kompaktnu ploču u tonskim studijima. Uz naknadu. Tko želi može u knjižnicu dovesti omiljenog DJ-a, proslaviti rođendan (kao norveška princeza i najstarija kći prijestolonasljednika), gledati film po izboru u maloj kinodvorani ili doći na kazališnu predstavu ili koncert u multimedijskoj dvorani sa 180 mjesta u podrumu knjižnice, gdje se može osjetiti miris starih knjiga.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Erik Thallaug