Apolitični

Kakav parfem odabrati zimi?

Jeffrey B. Banke / Shutterstock.com

Ljeto je već odavno završilo, a i ova kišovita jesen bliži se kraju. Od lagane ljetne odjeće, preko gumenih čizama i balonera, dolazi vrijeme za kapute, kape i mekane veste od kašmira.
U skladu s tim, mijenjamo i način šminkanja – ljeti se koristi minimalni make-up s mnogo bronzera i shimmera, dok si zimi možemo dozvoliti nešto tamnije boje bogatih tekstura.
Posebno mjesto u cijeloj ovoj priči zauzima i odabir parfema. Naime, o parfemima moramo razmišljati kao i o odjeći, stoga ljeti biramo lagane i prozračne parfeme koji jedva da se osjete na našem tijelu, dok zimi biramo intezivne mirise. Naravno, za odabir parfema bitni su i ostali faktori poput intenziteta, aplikacije i senzibiliteta. Osobi s istančanim osjetom njuha prava je katastrofa pomiješati parfeme, odnosno zimski koristiti ljeti i obrnuto, stoga kako ne biste napravili takvu pogrešku, sortirajte ih u ladici prema godišnjem dobu.
Svatko od nas ima omiljeni miris, a ako vam financije dopuštaju, svaku sezonu svoju mirisnu kolekciju obogatite s još jednim parfemom, jednako kao što sezonski obnavljate garderobu. Kako dolaze hladniji mjeseci, oblačimo na sebe više odjeće, pa i jači parfemi na koži nekada mogu proći neprimjećeno, kao da ga niste ni stavili.

Budući da gotovo svi parfemi dolaze u dva oblika, kao toaletna (edt) i kao parfemska voda (edp), birajte upravo ovaj drugi jer je dosta koncentriraniji i intezivniji, zbog čega debljina vašeg kaputa neće ometati mirisnu difuziju prema van. Za što dugotrajniji intenzitet, parfem je potrebno nanijeti na odgovarajuća mjesta poput vrata i unutrašnjeg dijela zapešća, gdje nam je koža najtoplija zbog čega se miris širi i oplemenjuje i prostor.
U odabiru parfema veliku ulogu igra upravo osobni ukus, ali određene note poput mošusa, ambera, začina, drveća, mahovine, vanilije, karamele i čokolade stvaraju osjećaj topline i udobnosti. Moj najdraži zimski parfem je svakako legendarna Chanelova petica, koji je od 1921. godine kada je osvanuo na tržištu pa sve do danas, najprodavaniji parfem na svijetu. No, budući da se svi odlikujemo različitim ukusima, upitala sam svoje kolege, i muškarce i žene, koji im je omiljeni zimski parfem. Dobila sam cijelu paletu različitih odgovora. Žene su se mahom odlučile, baš poput mene, za velike svjetske dizajnerske kuće poput parfema Cinema (Yves Saint Laurent), Pure Poison (Dior) i La petite Noir (Guerlain), dok su se muškarci odlučili za Burberry Brit for Men, Just Cavalli Blue i naposljetku opet velikan, Yves Saint Laurent, no ovaj put riječ je o parfemu La Nuit de l’Homme. Koji god parfem odabrali, njegov miris zasigurno će vam poboljšati raspoloženje i podignuti samopouzdanje. Stoga, svakako prije no što izađete van ne zaboravite kapnuti kap svog najdražeg mirisa.

L. Rađa