Apolitični

Kajkavske popevke oduševile Omišane

Omiš je na svojim pjacama još jednom ugostio Zagrepčane koji su s ljubavlju i radošću glazbeno podarili koncert naziva „Grad Zagreb Gradu Omišu“.

Kajkavske popevke u subotnjoj noći odjekivale su u središtu dalmatinske klapske pjesme koji već po staroj i dobroj tradiciji svake jeseni odlazi s ponajboljim klapama Dalmacije i šire u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisninski u Zagrebu. Domaćini koncertnog omiškog zbivanja bili su predsjednik Skupštine grada Zagreba Darinko Kosor i omiški gradonačelnik Ivan Kovačić koji su nakon prigodnih i toplih riječi prepustili pozornicu tamburaškom orkestru HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda, a potom su s oduševljenjem publike na binu omiške pjace izašle kajkavska glazbene zvijezde Barbara Suhodolčan, Radek Brodarec, sastav Groovy Acappella, Ivana Kindl kao vrhunski vokal, i Marjan Krajna na harmonici.

Direkcija festivala, što nam je potvrdio u razgovoru ravnatelj Dražen Mladin, prisjetila se prošle godine preminulog našeg dragog Štefa, Stjepana Mihaljinca, skladatelja, aranžera, dirigenta, pijanista i umjetničkog ravnatelja ove manifestacije i jednog od utemeljitelja i dugogodišnjeg ravnatelja festivala Kajkavskih popevki u Krapini. Dobri poznavatelji glazbe koji su nazočili zagrebačkom koncertu u gradu na Cetini posebno su čestitali bardu kajkavske popevke Radeku Brodarcu koji godinama dolazi u Omiš, dragom prijatelju klapske pisme, ali i čovjeku koji je pjevao na prvom festivalu Kajkavskih popevki u Krapini.
Ovih dana obilježava pola stoljeća pjevačke karijere, uistinu impozantno, pa ga kao umiljatog voli i cijeni podjednako publika u Omišu i u kontinentalnom dijelu. Čestitamo i mi.
Na samom kraju na oduševljenje svih, pred prepunim gledateljstvom uz zadovoljstvo gradonačelnika, ravnatelja festivala, umjetničkog voditelja, svi sudionici zapjevali su stare dalmatinske napjeve koji su do dugo u noć odzvanjali omiškim kalama i pjacama.

Više u kategoriji: Glazba

Foto: fdk.hr

D. Šabić, mag. nov.