Apolitični

Kafići i restorani u Londonu otvorili nakon četiri mjeseca lockdowna, uslijedio je – stampedo!

Prva ‘noć slobode‘ protekla je po uobičajenoj praksi u Engleskoj, ulice su bile prepune…

Doza optimizma obilježila je 12. travnja u Velikoj Britaniji nakon što su se nakon četiri mjeseca lockdowna otvorile sve trgovine, tržnice, frizerski i kozmetički saloni, teretane, terase pubova i zabava na otvorenom.

Jučer su teretane u Engleskoj izvijestile o porastu potražnje za satovima vježbi, a frizerski i kozmetički saloni nisu prestali primati narudžbe.

Ponovno otvaranje trgovačkih centara i trgovina modnih brendova stvorilo je gužve u šoping-mekama. Prema podacima analitičkog tijela Springboard, od jučer u 10 sati na svim trgovačkim odredištima u Velikoj Britaniji broj kupaca je porastao za 220 posto u odnosu na prije tjedan dana, a 500 posto je veći u odnosu na prošlu godinu.

Škotska, Wales i Sjeverna Irska pridružili su se Engleskoj u ponedjeljak opuštanjem nekih pravila o zaključavanju.

Nekoliko odvojenih istraživanja sugerira da bi povratak u gospodarstvo mogao biti veći i brži od očekivanja. Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) je prošli tjedan sugerirao da Britanci imaju dodatne 192 milijarde funti ušteđenih nakon gotovo godinu dana ponovljenih zaključavanja. Andy Haldane, glavni ekonomist Bank of England, izjavio je nedavno da će potrošački boom od 50 milijardi funti biti otključan u trenutku kad se otvore tvrtke.

FOTOGALERIJU i cijeli članak možete pronaći na: jutarnji.hr

Foto: AFP