Apolitični

Kada je pravi trenutak za dekantiranje vina?

Koliko puta vam se dogodilo da ste otvorili butelju vina pa vam je vinski znalac, ili osoba koja se samo trudi to biti, predložila da bi možda najbolje bilo dekantirati vino prije konzumacije.

Ukoliko ste se ustručavali pitati vaše vinske znalce što to uistinu jest, mi vam donosimo odgovore.

Dekantiranje vina je postupak pretakanja vina pri kojem odvajamo vino od taloga. Pretok se odvija iz jedne posude u drugu, najčešće iz boce u dekanter. Pritom moramo strogo paziti da u dekanter ne prelijemo talog, jer talog vinu daje trpkost.

Istodobno nam taj postupak služi za prozračivanje vina (aeracija). Vino dolazi u dodir sa zrakom te mu tako omogućavamo da prodiše. Također, postupkom dekantiranja oslobađamo sve prisutne arome u vinu.

Time uvelike poboljšavamo njegove osobine, odnosno karakteristike.

Neki će reći da je dekantiranje vina više ritual ili stvar prezentacije i predstave, nego ozbiljan razlog unapređivanja kvalitete i osiguravanje uvjeta za maksimalan doživljaj svih njegovih pozitivnih svojstava.

No, evo kada je vinu uistinu potreban taj proces, a kad ne.

Starija vina koja su odležala dulje vrijeme, a rađena su metodama pri kojima je vino naučilo živjeti s određenom količinom zraka, treba dekantirati. Dužim odležavanjem vina u boci dolazi do određenih kemijskih reakcija, stvaranja taloga od tanina ili stvaranja soli vinskih kiselina koje je svakako potrebno odvojiti od bistrog vina. Upravo nam tu uskače i pomaže postupak dekantacije.

Ponekad ćete u vinu naići na teške i neugodne mirise uzrokovane dugotrajnim odležavanjem koji se uklanjaju prozračivanjem vina te ćete time osloboditi sve one pozitivne arome koje su zatomljene i skrivene.

Dekantiranje nije preporučljivo kod nekih vina, primjerice mladih, bijelih vina jer može uzrokovati gubitak primarnih aroma kojima takva vina obiluju.

Preporučujemo da vino prije otvaranja i pretakanja stavite u uspravan položaj na 24 sata. Na taj način ćete talog dobiti na dnu boce te ćete ga tako lakše odvojiti od bistrog vina. Ovisno o svojstvima vina postoji određeno vrijeme koje je vinu potrebno da odstoji u dekanteru prije konzumacije. To je nekoliko minuta za laganije prozračivanje mlađih vina pa do nekoliko sati za ona starija i teža vina.
Ukoliko večeras pripremate večeru za svoje prijatelje i odlučili ste otvoriti bocu arhivskog vina iz vašeg malog, kućnog vinskog podruma, preporučujemo da slijedite naše savjete koji će vam pomoći da vašu bocu vina vratite u život.

P. Mimica