Apolitični

Kada će završiti epidemija koronavirusa? Imamo dobre vijesti za vas…

U ovim koronavirusnim vremenima, kada smo višom silom epidemioloških (ne)prilika komunikacijski ograničeni tek na uzak krug ljudi unutar svojih domova i ponekog radnog mjesta, prema ostatku svijeta smo u smislu informacija orijentirani isključivo konzumerski, posredstvom medija koji nam serviraju vijesti, informacije, podatke i brojke, brojke, brojke…   

Većina tih numeričkih podataka kojima smo obasuti orijentirana je na faktografsko nabrajanje onoga što se već dogodilo: koliko je do sada pozitivnih na SARS-CoV-2, koliko oboljelih od COVID-19, koliko pacijenata na respiratorima, koliko oporavljenih…  A svi mi (sami za sebe ili u raspravama po društvenim mrežama) iz tih brojki pokušavamo donositi zaključke neposredno vezane uz ono što nas zaista zanima: kada ćemo moći u birtiju a kada na šišanje, koliko još dana do odlaska na posao, a koliko do godišnjeg odmora na moru…, ukratko – kada će sve ovo završiti?

Formula umjesto podnaslova: s(t) + i (t) + r (t) = 1

Radujte se narodi, jer je Udruga matematičara Amerike (MAA, Mathematical Association of America) izradila statistički model kojim je moguće s prilično velikom pouzdanošću (od 97% do 99%) procijeniti dinamiku epidemioloških događaja tijekom širenja COVID-19 unutar jedne države – od brzine širenja, preko vrhunca broja oboljelih, sve do jenjavanja epidemije i aproksimativnog datuma njezinog završetka.

Model je izrađen za predikciju razvoja COVID-19, kao pomoćni matematički alat za praćenje potvrđenih slučajeva infekcije. Nazvan je SIR, prema tri osnovne ulazne (ovisne) varijable: broju osjetljivih pojedinaca, broju zaraženih i broju oporavljenih (Susceptible, Infected, Recovered). Neovisna varijabla je vrijeme, mjereno u danima.

Matematičko-statističke zaljubljenike i one koji žele znati više upućujemo na stranice Mathematical Association of America na kojima je model detaljno razrađen

A ako im je zaista za vjerovati – kraj je bliže nego što smo se nadali. Prema izračunu kojega su objavili, u Hrvatskoj će 97% epidemije proći do 4. svibnja 2020., statistički vrlo uvjerljivih 99% epidemije će nestati do 15. svibnja 2020., a 100%-tni “oporavak” od COVID-19 možemo očekivati do 19. lipnja 2020.

O drugom valu pandemije, onom posebno teškom i nerijetko smrtonosnijem, kakav se redovito zamjećuje iza virusnih pošasti poput španjolske gripe i sličnih, a kakvoga predviđaju mnogi epidemiolozi i u slučaju COVID-19, za sada nema matematičkih modela.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay