Apolitični

Kad se male ruke slože, sve se može

Nakon godina krpanja rupa na skliskoj cesti izgrađenoj davne 1974. godine mještani Malog Rata, u povodu prvosvibanjskih praznika konačno su se okupili u zajedničkoj akciji cjelovitog betoniranja ceste.

Inicijativu je pokrenula članica Nadzornog odbora Turističkog vijeća Općine Dugi Rat Marija Lunić koja je prije nekoliko mjeseci podnijela molbu općinskim vlastima da se u svrhu sanacije ceste mještanima donira 40 kubika betona i odgovarajuća količina armaturne mreže. Kada je Jerko Roglić u svojstvu načelnika Dugog Rata odobrio molbu, realizacija je mogla početi.


Iako na početku sumnjičavi, svi mještani su malo po malo zainteresirani i u jutro 30. travnja, za kada je zakazano betoniranje, imalo se što i vidjeti: svi su izašli na ulicu da vlastitim snagama i znanjem betoniraju cestu. Nisu posustali ni kada je nestalo doniranog općinskog betona – spremno su skupili donacije za još 11 kubika, pa su ukupno toga dana betonirali oko 700 m² puta. Ova akcija pokazala je još jednom da uspjeh i napredak na najmanjoj razini ovisi upravo o složnosti i suradnji mještana i susjeda. Nadamo se da će ova akcija biti početak brojnih drugih projekata koji bi se mogli realizirati na sličan način. Trenutno je u planu akcija uređenja plaže uz odgovarajuće nasipanje šetnice i same plaže kako bi sve bilo privremeno uređeno za ovu turističku sezonu (konačni završetak projekta uređenja plaže planiran je do turističke sezone 2017. godine). Lunić i mještani također vjeruju da će razumijevanje koje je načelnik pokazao prema ovom zahtjevu također biti pokazano i u budućnosti u kojoj se očekuje konačno asfaltiranje ceste (obećano da će biti realizirano od strane općinskih vlasti do kraja 2017. godine) i uvođenje sustava kanalizacije koji bi zamijenio postojeće crne jame (a čije je uvođenje zakazano najkasnije za 2018. godinu). Nadamo se da će ova akcija biti poticaj daljnjoj suradnji naših mještana, ali i inspiracija svim drugim mjesnim i seoskim zajednicama. I što još reći osim hvala i načelniku i mještanima Malog Rata i Tonćiju Žiliću, predsjedniku MO jer kad se male ruke slože, sve se može, sve se može…

Piše: Davor Grgat