Apolitični

Južna Koreja je epidemiju stavila pod kontrolu bez samoizolacije i ograničavanja kretanja

Rani znaci krajem veljače bili su alarmantni, broj zaraženih s nekoliko desetaka premašio je stotine, potom i tisuće. Na vrhuncu epidemije zabilježeno je više od devet stotina slučajeva u jednom danu, a samo tjedan kasnije broj zaraženih počeo se smanjivati. Ove nedjelje zemlja je prijavila samo 64 slučaja.

Time je Južna Koreja postala jedina zemlja uz Kinu kojoj je pošlo za rukom suzbiti infekciju, piše NY Times u ekstenzivnom tekstu u kojem se objašnjava kako je točno ova država uporabom “agresivnog javnog zdravstva” uspjela pobijediti epidemiju. Pritom je, naglašavaju, sve to uspjela bez drakonskih mjera ograničavanja kretanja i govora kao u Kini ili opće samoizolacije poput nekih od europskih zemalja.

Lekcija 1. – Interveniraj brzo, prije krize

Samo tjedan dana nakon što je potvrđen prvi slučaj državni dužnosnici sastali su se s predstavnicima farmaceutskih kompanija. Naložili su im da krenu izrađivati setove testova na koronavirus, obećavši im punu podršku. U samo dva tjedna, dok su potvrđeni slučajevi još bili u dvoznamenkastim brojevima, Koreja je distribuirala tisuće testova dnevno.

Lekcija 2. – Testiraj rano, često i sigurno

Južna Koreja testirala je više stanovnika nego ijedna druga zemlja na svijetu, čime su došli u situaciju da mogu na vrijeme izolirati sve sumnjive slučajeve i dati im brzu pomoć nakon što se otkrije da su zaraženi.

Lekcija 3. – Praćenje kontakata oboljelih, izolacija i nadzor

Kada je netko potvrđeno pozitivan na koronavirus, slijedi treća faza. Provode se mjere identifikacije, praćenja i – ako je nužno – izolacije svih osoba s kojima je zaraženi bio u kontaktu.

Lekcija 4. – Računaj na pomoć javnosti

Nijedna zemlja nema dovoljno zdravstvenih radnika da svima mjere temperaturu, pa tako ni Južna Koreja. Zbog toga su vlasti zamolile građane za pomoć. Televizijske emisije, radio, internet portali te javni razglasi poslužili su da vlasti obavještavaju građane o važnosti nošenja maski, izbjegavaju socijalne kontakte…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay