Apolitični

Jutarnja kava za dobro raspoloženje…

   by  Mykl Roventine 

Jutarnja kava za mnoge presudno utječe na dnevno raspoloženje. Jedni joj pripisuju mitske moći, dok drugi misle kako i nije toliko važna. Prema istraživanju Sveučilišta u Oslu, ipak su oni prvi bliži istini, jer su znanstvenici pronašli vrlo važne koristi jutarnje kave.
Naime, kofein, kao važan sastojak kave, poznat je po svojem utjecaju na bol tako da se već dulje vrijeme koristi i u lijekovima protiv boli poput paracetamola i aspirina. Upravo ta karakteristika kofeina čini jutarnju kavu dobrom za vas.
U istraživanju su dragovoljci radili bez prekida za računalom cijelih sat i pol vremena, a oni koji su popili jutarnju kavu imali su znatno manje bolova u vratu, rukama i zglobovima od onih koji su preskočili taj jutarnji ritual. Dakle, jutarnja kava mnogima je psihološki utkana kao jutarnji potrebiti izbor za uspješan početak dana, a ako je propustimo posljedice osjećamo kasnije tijekom dana. I dok nas neki uvjeravaju da je kava štetna, zbog čega mnogi koji teže zdravom životu prestaju s konzumacijom, postoje istraživanja prema kojima je kava itekako dobra za naše zdravlje. Kava poboljšava pamćenje, sprječava Alzheimerovu bolest, bolesti srca, dijabetes, maligne bolesti. Također je dobra za mršavljenje jer povećava potrošnju kalorija. Naravno, i u ovom slučaju pretjerivanje nije dobro jer može dovesti do uznemirenosti i nesanice. Stručnjaci ženama preporučuju maksimalno do 3 šalice kave dnevno kako bi raspoloženje bilo na zavidnoj razini.
Uživajte u ispijanju kave radi dobrog raspoloženja.
D. Šabić