Apolitični

Joško Banov, neumorni glazbenik i pedagog

Joško Banov jedan je od najpoznatijih autora, skladatelja, dirigenata i aranžera kod nas. Ne čudi stoga ni da je prije godinu dana na prošlogodišnjoj završnici Splitskog festivala dobio nagradu za osobni doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi, a uz to je i program Festivala zabavne glazbe Split bio posvećen jednom od najuspješnijih splitskih skladatelja.

Banov neumorno radi, sklada pjesme, vodi orkestar i glazbu živi od kada zna za sebe jer jedino tako, kako nam kaže, može funkcionirati. U posljednjem tjednu pred početak lakoglazbene poslastice na Prokurativama, Joško s festivalskim orkestrom marljivo uvježbava note svih finalnih pjesama koje će se izvesti ove subote na sceni splitskog festivala, ali i pjesama koje će izvesti glazbenici u večeri posvećenom Momčilu Popadiću. Tijekom te večeri nastupit će najpoznatija imena domaće glazbene scene koja će u novim aranžmanima izvesti velik dio Popadićevih antologijskih stihova poput Ča je život vengo fantažija, Oprosti mi pape, Svoju zvizdu slidin, Tonka, Skitnica i mnogih drugih. Neki su od izvođača te večeri Tedi Spalato, Tomislav Bralić, Giuliano i Hari Rončević, Oliver, Kondža i drugi.

Joško Banov uvijek susretljiv i…

Uistinu se moramo zahvaliti gospodinu Banovu što nam je dopustio snimiti kadrove samog vježbanja i pripreme za ovogodišnje splitsko glazbeno druženje. Uštimavanje i skidanje pjesama odvijalo se u prostorijama Gradskog kazališta mladih, a po završetku jednog od njih, maestro Banov, u ležernom i opuštenom ozračju, stao nam je ispred kamere (apoliticni.hr) i sa zadovoljstvom najavio priču u svezi s ovogodišnjim festivalom na najpoznatijem glazbenom mjestu Splita.