Apolitični

JOSIPA LISAC UOČI KONCERTA U LISINSKOM: Glazba je postala kaotična

‘Sve manje ljudi vjeruje u ono što radi…’

Tradicionalni koncert Josipe Lisac posvećen Karlu Metikošu, koji će se održati 19. prosinca u K.D. Vatroslava Lisinskog, ove će godine dobiti posebnu dimenziju zbog obilježavanja 30. godišnjice njegove smrti.

Već više od dva desetljeća, prosinac je rezerviran za Josipine koncerte za Karla, a nakon četiri godine glazbenica se vraća u dvoranu Lisinski, koju je do sada rasprodala nebrojeno puta.

I ovoga puta dolazi u pratnji svog benda, a publiku će provesti kroz svoj golemi katalog pjesama koji obuhvaća nevjerojatnih 50 godina stvaralaštva.

Neki znaju reći da je hiperprodukcija u redu, jer to dovodi do više stvaranja, i potencijalno do više dobrih pjesama. S druge strane, meni se čini da mnogi glazbenici danas stvaraju puno glazbe, ali ne s ciljem da stvore što više kvalitetnih pjesama, već da skupe više pregleda, ostanu u trendingu na YouTubeu i sl. Naprosto, stvaraju silovito i mnogo da ih publika, uz sav taj drugi dostupni sadržaj, ne zaboravi.

“Da, hiperprodukcija možda i može biti pozitivna, ali meni se čini da je prije svega kontraproduktivna. Zašto uništiti pjesmu nakon dva mjeseca izbacivanjem nove pjesme? Danas sve postaje brže i brže. Stalno neki singlovi. Testiraju se pjesme, gleda se koja će bolje proći. Koja će privući publiku, pa da i druge bolje prođu. Sve je postala matematika, strategija. Gledajte, sve je to jedan trgovački, marketinški pristup. To je ušlo u muziku, i napravilo ju je kaotičnom. Unesen je kaos u glazbu, i tko se tome odupre, možda će na neko vrijeme biti zaboravljen, ali vratit će mu se. Dobre stvari opstaju.”

Cijeli članak možete pročitati na:

Foto: YouTube ScreenShot