Apolitični

Još jedna „Bijela noć” u Zagrebu

Drugo izdanje kulturno-umjetničke manifestacije „Bijela noć” i ove subote, 1. listopada smješta Zagreb uz bok svjetskim metropolama poput Melbournea i Toronta te europskim Pariza i Rima.

Kulturna i umjetnička događanja pripremljena za „Nuit Blanche” ili u prijevodu s francuskog ‘neprospavanu noć’, Zagrepčane će i goste grada Zagreba zabavljati od popodnevnih do kasnih sati u noć na čak osamnaest gradskih lokacija.

Bijela noć

Projekt Bijele noći izvorno je nastao u Parizu s ciljem održavanja jednodnevnog besplatnog izleta u sklopu kojeg bi svi zainteresirani mogli razgledati različita umjetnička mjesta i događanja, a ideje o ovakvom tipu širenja zanimanja za umjetnošću i kulturom proširila se i na druge europske i svjetske metropole.

Grad Zagreb manifestaciji „Bijela noć” pridružio se prošlo godine, a u ovogodišnjem izdanju sve prisutne očekuje mnoštvo raznovrsnog kulturnog i umjetničkog programa. Program Bijele noći, u svom drugom izdanju, odvijat će se na čak osamnaest lokacija, među kojima su se našli i Hrvatsko narodno kazalište gdje će se u dva dijela, počevši u 16 sati popodne, izvoditi dijelovi Seviljskog brijača, Figarovog pira, CarmenTri zime te baleta „Labuđe jezero.

U svom stilu „Bijela noć” u Zagrebu bit će uveličana i spektakularnim svjetlosnim instalacijama kako bi ambijent bio što uvjerljiviji i ugodniji, a za to su se pobrinuli umjetnik Ivan Marušić Klif, skladatelj i glazbenik Nenad Sinkauz te Hrvoje Nikšić.

Među ostalim atrakcijama naći će se i parkić Art Park, pokraj uspinjače, gdje će u sklopu dijela programa „Rabbit Hole” biti predstavljeni najbolji radovi street art umjetnika čija će umjetnička veličina biti naglašena svjetlosnim instalacijama.

Autor zagrebačkog murala kita, francuski umjetnik Etiene na zgradi nekadašnje izložbenog prostora na Gradecu i ove godine priprema umjetničko iznenađenje za sve prisutne, a akademski slikar Dominik Vuković i Martin Hrastić u suradnji sa street art umjetnicima Modulom osam i Borisom Bareom oslikat će veliki mural s hrvatskim izumiteljima.

U sklopu programa moći će se razgledati i brojni zagrebački muzeji poput Tehničkog muzeja, Etnografskog, Muzeja za umjetnost i obrt te brojnih drugih, pa svakako ne propustiti priliku doživjeti Zagreb na kulturnoj i umjetničkoj razini koju vam nudi manifestacija „Bijela noć”.