Apolitični

Još jedan ljudski ‘pothvat’: američko Veliko slano jezero dramatično se smanjuje…

Ljudska vrsta ponekad samoubilački uništava vlastiti okoliš. Klimatske promjene su prva asocijacija, ali ima i primjera koji se ponavljaju još očitijom pravilnošću. Sjećate se nestanka ruskog Aralskog jezera, nekad četvrtog najvećeg na svijetu? Zbog skoro istih razloga njegovu sudbinu danas doživljava Veliko slano jezero na drugom kraju svijeta, u američkoj saveznoj državi Utah

To jezero, po kojem je nazvan obližnji Salt Lake City, najveće je slano jezero zapadne hemisfere, moglo bi sasvim nestati već u sljedećih pet godina. To bi nanijelo nepopravljivu štetu tamošnjem ekosustavu, ali bi imalo i vrlo konkretne i katastrofalne posljedice na ljude, jer bi izložilo milijune ljude toksičnoj prašini dosad zarobljenoj ispod dna jezera.

Tako se navodi u oštrom upozorenju kojeg je početkom siječnja objavio tim od 32 ekologa i prirodoslovaca. U izvješću se kaže da je jezero izgubilo 73 posto svoje vode i 60 posto površine od 1850., i danas je u dosad nezabilježenoj opasnosti. Glavni krivac je pretjerano korištenje vode iz jezera, posebno to što je oko 74 posto vode kojom se jezero trebalo puniti potrošeno na poljoprivredne zahvate koji su na tom području jako neodrživi, a koji uglavnom proizvode lucernu i sijeno, odnosno stočnu hranu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay