Apolitični

Još dvije kineske komercijalne rakete na probnim letovima 2020. i 2021.

Tijekom 2020. i 2021. Kina namjerava obaviti probne letove još dviju svemirskih raketa iz serije Smart Dragon, namijenjenih komercijalnoj upotrebi, izvijestila je u nedjelju službena novinska agencija Xinhua.

Kina predviđa lansiranje niza komercijalnih satelita koji će moći ponuditi razne usluge u rasponu od brzog interneta za zrakoplove do praćenja isporuka ugljena. Rakete za višekratnu upotrebu omogućit će češća lansiranja raketa te pridonijeti smanjenju cijene svemirskog leta.

Tvrtka iSpace sa sjedištem u Pekingu postala je prva privatna kineska kompanija koja je na vlastitoj raketi lansirala satelit u orbitu.

Deseci kineskih startupova posljednjih godina razvijaju rakete koje mogu nositi jeftine mikrosatelite komercijalne namjene. Financirani su većinom iz tamošnjega rizičnog kapitala.

Ne treba zanemariti ni to da kineska vlada u dokumentu iz prosinca 2016. navodi kako je svemirska industrija važan dio ukupne razvojne strategije zemlje.

Razvojem raketa koje su u stanju u orbitu ponijeti koristan teret, kineske tvrtke nastoje uhvatiti tehnološki korak s američkim konkurentima poput SpaceX-a te Blue Origina u vlasništvu Jeffa Bezosa.

Cijeli članak možete pročitati na: geek.hr

Image by NASA-Imagery from Pixabay