Apolitični

Jonathan Franzen: Američka sreća je mit

Zemlja je danas puno bliže raspoloženju građanskoga rata nego prije 150 godina

Novu knjigu čuvenog američkog pisca, koju su kritičari ocijenili djelom potpunog genija i duhovnim nasljednikom ‘Korekcija’, na hrvatskom je u prijevodu Igora Buljana upravo objavila nakladnička kuća V.B.Z. 

Na vrhu ljestvice američkih prioriteta uvijek je bila sreća – potraga za srećom gorivo je koje pokreće motor kapitalizma i američkog ekonomskog prosperiteta. Nema smisla imati Amerikanca koji nije sretan – jer sreća je sve što su Amerikanci ikada imali, kaže James Baldwin. Slažete li se? U kojoj je sada fazi ta potraga za srećom?

Prema znanstvenim istraživanjima, Amerika kotira prilično nisko na popisu sretnih zemalja. Navodno je Danska najsretnija zemlja. Ne mogu se sada točno sjetiti, znam da je bilo i nekih iznenađenja na tom popisu. Američka je sreća oduvijek bila samo mit. Ja čak ne znam ni što to točno znači. Ali rekao bih da zemlja koja je tri stoljeća njegovala robovlasnički sustav i koja se nikada, čak ni nakon ukidanja ropstva, nije kako treba suočila s nasljeđem te povijesti, neće moći biti sretna sve dok ne pronađe način da to riješi. Nadalje, Amerika je otvoreno komercijalna zemlja – mi smo u tom smislu model cijelom svijetu; drugi su nas pokušali kopirati ali mislim da smo najvjerojatnije i dalje najkomercijalnija zemlja svijeta. A znanstvene su studije pokazale da kupovanje stvari ne donosi sreću – dapače, imati puno kupovnih izbora učinit će vas nesretnima a ne sretnima. Jedan od razloga zašto Skandinavija kotira visoko na popisu sretnih je taj što tamo u trgovini u ponudi imate samo pet modela perilica rublja a ne 600. Tko želi provesti cijeli tjedan birajući vešmašinu?! Skandinavci to niti ne moraju, i zato su sretni. Mi moramo prvo provesti istraživanje i tek onda otići u trgovinu, gdje nas čeka daljnje biranje, a to je recept za nesreću. Američka sreća gotovo je oksimoron.

Cijeli članak i ostatak intervjua možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay