Apolitični

Jesu li plutajući gradovi rješenje za porast razine oceana i način na koji ćemo uskoro svi živjeti?

Plutajuća gradska četvrt u Nizozemskoj prvi je primjer zajednice koja živi na ekološki održiv način i mogla bi odoljeti podizanju razine oceana, iako u svijetu dugo postoje slični primjeri

U posljednje vrijeme, plutajući gradovi sve češće se spominju kao potencijalno rješenje za porast razine mora na Zemlji i sve ekstremnije klimatske uvjete. Jedan od takvih je Waterbuurt, plutajuća četvrt u Amsterdamu, na čiji je mol Jack Palfrey, autor na portalu BBC Travel zakoračio u jedno kišno poslije podne. 

– Kada je riječ o porastu razine mora, donositelji odluka u obalnim gradovima u osnovi imaju dvije mogućnosti – rekao je izvršni direktor Oceanixa, Marc Collins Chen.

– Izgradite jako visoki zid, koji vjerojatno nikada neće biti dovoljno visok; ili pogledajte najnovija rješenja u inženjerstvu koja lebde na mjestu –  odgovara na pitanje o mogućnostima. 

– Gradimo infrastrukturu koja je sposobna nositi se s ekstremnim klimatskim događajima, ali i vrlo održiva – dodaje. Iako se naziva plutajućim gradom, ono što Oceanix predlaže – barem u početku – sličnije je velikim plutajućim gradskim četvrtima; to su vodene ekspanzije uz prenaseljene obalne megagradove, koji se već bore s porastom razine mora, poput Jakarte ili Šangaja. Ovi novi ‘gradovi’ bit će sastavljeni od dva hektara širokih, plutajućih, trokutastih platformi, od kojih je svaka predviđena za 300 ljudi, s dodatnim prostorom za poljoprivredu i rekreaciju. Mogu se spojiti zajedno, kako bi se formirala sve ekspanzivnija naselja.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Instagram