Apolitični

Jeste li čuli za kovanicu vrijednu 15 milijuna eura?

Ovo je intrigantna priča o novčiću zbog kojeg se aktiviraju tajne službe, a žele ga i okrunjene glave

Američki zlatnik iz 1933. drži rekord kao najskuplja kovanica ikada prodana na numizmatičkom tržištu. Riječ je o primjerku koji je put do numizmatičkog tržišta započeo jednom krađom, da bi uz čitav niz pravnih i pravosudnih peripetija u koje je bila umiješana američka tajna policija, jedna okrunjena glava i niz drugih aktera, na kraju ipak bio legaliziran i prodan čak dva puta na aukcijama za rekordne iznose

Velik broj zemalja je do 1930-ih godina 20. stoljeća koristio srebrni i zlatni novac u svakodnevnom prometu. To je bilo vrijeme tzv. „zlatnog standarda“ kada je taj plemeniti metal činio temelj vrijednosti novca u optjecaju. Među tim zemljama su bile i Sjedinjene Američke Države.

Tako su u SAD-u ranih 1930-ih u optjecaju bile zlatne kovanice od: 2 i pol dolara; 5 dolara; 10 dolara i 20 dolara.

Kolokvijalni naziv za kovanicu od 10 dolara je bio „eagle“ (engl. „orao“). Taj naziv potječe od orla koji je bio prikazan na na licu ovog zlatnika. U skladu s time, zlatnik od 2 i pol dolara se nazivao „quarter eagle“, onaj od 5 dolara „half eagle“, a onaj od 20 dolara „double eagle“.

Saint-Gaudens Double Eagle

Najveći je bio dakle apoen od 20 dolara koji se nazivao „Saint-Gaudens Double Eagle“. Ime je dobio po autoru likovnog rješenja za ovu kovanicu Augustusu Saint-Gaudensu, inače poznatom američkom kiparu.

Prije nego što je cjelokupna emisija zlatnika od 20 dolara s godinom 1933. pretopljena u Philadelphijskoj kovnici, određen broj primjeraka je ukraden i dospio je ilegalnim putem na numizmatičko tržište.

Te zlatnike je najvjerovatnije ukrao George McCann, blagajnik zaposlen u kovnici i to na način da je primjerke iz 1933. pripremljene za topljenje, jednostavno zamijenio s drugim zlatnicima starijeg godišta. Broj zlatnika je odgovarao količini pretopljenih zlatnika, tako da nitko isprva nije posumnjao da se radi o krađi.

Prva aukcija i numizmatički rekord

2002. godine održana je aukcija i Double Eagle iz 1933., jedini legalni primjerak na numizmatičkom tržištu, prodan je za ukupno 7.590.020 dolara. Aukciju je održala numizmatička tvrtka Stack’s Bowers. U tom trenutku, ovaj zlatnik je bio najskuplja kovanica na svijetu.

Druga aukcija i novi numizmatički rekord

Kupac jedinog legalnog primjerka, onog s aukcije iz 2002. je ostalo anoniman gotovo 20 godina.

U ožujku 2021. u članku New York Times-a je otkriveno da je kupac zlatnika Stuart Weitzman, bogati poduzetnik koji se bavi cipelama. Weitzman je nakon dugo godina odlučio prodati ovaj zlatnik i odlučio se na to putem aukcijske kuće Sotheby’s.

Aukcija je zakazana za 08.06.2021. i ovaj zlatnik, Saint Gaudens Double Eagle iz 1933. je prodan za rekordnih 18.872.250 dolara. To je iznos od 15,5 milijuna eura, odnosno 116 milijuna kuna po tadašnjem tečaju.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay