Apolitični

Jesenske radosti radinosti – priprema tla, sjetva i ubiranje plodova

Sjetva označava sijanje sjemena različitih biljnih vrsta. Obično se obavlja na početku vegetacije (proljetna sjetva) ili pri kraju vegetacije (jesenska sjetva). Vrijeme sjetve ovisi i o pojedinoj biljnoj vrsti.
U proljeće se sije kada je temperatura i vlažnost tla odgovarajuća za određenu kulturu. U suviše hladnom tlu sjeme klije presporo ili uopće ne klije. Prije sjetve tlo se priprema poljoprivrednim radovima kao što su: oranje, drljanje, tanjuranje, čime se tlo usitnjava, rahli i prozračuje. Dodaju se i gnojiva, koja prihranjuju tlo. Mogu biti prirodna gnojiva poput stajskog gnoja ili umjetna (NPK (natrij-fosfor-kalij), urea, KAN).
Sjetva se obavlja strojevima kao što su sijačice, strojevi za hidrosjetvu ili rjeđe, ručno. Sjeme se prije sjetve obrađuje i tretira protiv bolesti, najčešće u proizvodnim pogonima, i dolazi u trgovine spremno za sjetvu.
Kada se sjetva obavlja u jesen, biljka ima vremena za razvoj korijenovog sustava i spremnije dočeka proljeće. U jesen se sade vrste koje mogu preživjeti mraz, snijeg i zimsku studen poput pšenice.
Sijanje strojeva povećava brzinu i točnost. Osim poljoprivrednih kultura sije se i sjeme šumskih vrsta drveća, sjeme cvijeća i dr. Za neke vrste drveća, prije sjetve potrebno je učini predsjetvenu pripremu. Dubina sjetve ovisi o vrsti.
Kod nas se najviše siju: pšenica, kukuruz, ječam, sjeme povrtlarskih kultura, raž, soja, zob i dr.
Stručnjaci ističu kako stiže i vrijeme jesenske gnojidbe, pa bi najbolje bilo prije toga analizirati tlo. Jer, dodajete li stajskom gnojivu i ona mineralna s oznakom NPK, trebate znati točnu količinu koja ovisi o tipu i strukturi tla.
Svima koji imaju vrt, cvjetnjak, travnjak ili možda samo balkon pun bilja, rujan donosi i dosta posla. Ubiru se plodovi, pripremaju se tlo i biljke za nadolazeće jesenske i zimske dane, ali se i sije i sadi. Vrtovi su puni paprike, rajčica, korabica, patlidžana, graha, kupusa, kelja, mrkve koje treba ubrati. Priprema se zimnica, plodovi se zamrzavaju i spremaju za zimske dane.

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D.Šabić mag,nov