Apolitični

Jeseničani u filmu: “150 godina škole u Jesenicama

Jeseničani u filmu: “150 godina škole u Jesenicama

JESENICE – Grupa istaknutih filmskih autora iz Jesenica okupljenih u filmskoj kući „Kazimir“ iz Splita, počeli su sa snimanjem dokumentarnog filma, pod radnim naslovom: “150 godina škole u Jesenicama“.
„Filmska ekipa sa zadovoljstvom je prihvatila ponudu za snimanje ovog filma, rekao nam je Stipe Ercegović, redatelj filma, sa nadom da će naiči na dobar prihvat kod gledatelja, te da će njegova struktura umanjiti postojeće praznine dostupnih sadržaja o pučanima u Jesenicama te proširiti interes šire javnosti prema žiteljima ove poljičke župe u primorskim Poljicima“.
Bez hipotetičnih konstrukcija i mistifikacija autorima ovog filma, namjera je da tretirajući sve najvažnije artefakte vezane za početak rada prve škole u Jesenicama god. 1867, prikažu i Školu u susjednom Krugu, kao i novosagrađenu osnovnu školu „Jesenice“ na Oriju, te da prošire interes javnosti prema žiteljima starih sela Jesenica, i osnaže autorecepciju vlastitog kulturnog naslijeđa pućana Jesenica i Primorskih Poljica.
Na prvom snimanju, pojalilo se tridesetak učenika i učenica u poljičkim nošnjama, zajedno sa prof. Renatom Kovačić iz hrvatskog jezika iu književnosti, zajedno sa prof. Živkom Dropulić, ravnateljem OŠ „Jesenice“, i župnikom don Tomislavom Bašić, (i Marija Tomaš-Bajsina, kao domačica).

Kažimo i to da je redatelj filma Stipe Ercegović, koji je za HRT snimio dva filma o Jesenicama , i to: „Tko je bio Mate Brničević?“ i „Sumpetar, ljubav kamena i duha!“. Davor GRGAT


Na slici: Statisti za vrijeme snimanja filma u Jesenicama, snimio: Stipe TOMIĆ