Apolitični

Jesen u Imotskom polju: ‘Nema vinograda koji nije rodio! Izvrsna kiselina, izvrstan slador, zdravo zrno. Imat ćemo još vrhunske Kujundžuše‘

Pamtit će se ova jesen u Imotskom polju, bez obzira na sušu koja je ovo ljeto udarila po Imotskoj krajini. No, dvije kiše koje su pale u idealno vrijeme, tamo početkom i sredinom ljeta, po tvrdnjama vinara i vinogradara bez obzira što i nisu bile obimne, doprinijele su tome da će ovogodišnja berba grožđa u Imotskom polju biti upamćena po dobrome. Upamćena, tvrde vinogradari, po količini, ali i po kvaliteti grožđa.

Ovih dana sve vrvi po vinogradima. Upravo zbog najavljenog dobrog i kvalitetnog uroda čini nam se i da je više ljudi u berbi, i da su veseliji.

– Upravo je to tako – veli nam Ante Šimunović, novopečeni inženjer agronomije, smjer vinogradarstvo i vinarstvo, koji je praktički sa završnog ispita na fakultetu Mediteranskih kultura u Splitu, uletio u očev vinograd i s jakom ekipom berača krenuo u ovogodišnju berbu. A otac mu vlasnik poznate mini vinarije Šimunović, i još k tome prvi vinar kojemu je autohtona kujundžuša donijela status vrhunskog vina.

– Moram priznati, reče nam mladi stručnjak, da sam iznimno zadovoljan urodom. Ja sam iz stare obitelji čiji su preci oduvijek uzgajali vinovu lozu, pa moj pradjed, djed, otac, kako s očeve, tako i s majčine strane. I kud bih ja drugdje, nego na studij vinogradarstva i vinarstva i nastaviti tu tradiciju. A ovogodišnji urod, samo Bogu velikome hvala. Izvrsne kiseline, izvrstan slador, zdravo zrno, zdrav grozd i dakako da će vino biti odlično. Imat ćemo još vrhunske Kujundžuše. Evo ovdje na zapadnom dijelu Imotskog polja prema Prološcu nema vinograda koji nije rodio. Bilo je ovdje malo krupe, ali nije nanijela veliku štetu. Po svemu sudeći, upamtit ćemo ovu godinu – veli Ante dok petnaestak berača i beračica traži korpu više.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Braco Ćosić