Apolitični

Jegulje zavladale Neretvom…

U sklopu manifestacije „Dani jegulje u Neretvi” u Opuzenu je održan Sajam neretvanskih delicija na kojem su se predstavili proizvođači tradicijskih slastica, džemova, ekološki uzgojenog voća te ostalih proizvoda neretvanskog kraja. Priređen je i kulinarski show koji je vodio Veljko Barbieri, a ujedno su se predstavili restorani, vinari Neretve i Komarne, uz nastup klapa Arija i Na kantunu. Dan prije održan je i okrugli stol na temu „Očuvanje i unaprjeđenje populacije neretvanske jegulje”, uz predavača i moderatora prof. dr. sc. Branka Glamuzinu.
Riječ je o trodnevnoj manifestaciji u koju su uključeni restorani s područja Neretve koji tri dana vikenda nude jela od jegulje po promotivnoj cijeni i raznovrsne jelovnike ovog kraja. Organizator je Udruga „Maškadur” iz Opuzena, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u, kao partnere, a generalni pokrovitelj manifestacije je Grad Opuzen.
Županija i DUNEA prepoznale su priču o jegulji i njezinom turističko-gastronomskom potencijalu još kroz Tematsku turističku cestu „Neretva dolina života”, koju su oformile ove godine. Brojne posebnosti, ali i specifična gastronomska priča s jeguljom u glavnoj ulozi ono su što ovaj kraj čini drukčijim od drugih. Jegulja, uz mandarinu, može biti neretvanski brend koji će privući prave gastronomske znalce i profilirati Neretvu kao posebnu gastro-turističku destinaciju.
Tako i ne čudi što se moglo vidjeti mnoštvo ljudi koji dijele slično mišljenje o ovom južnom kraju Hrvatske.
Više u kategoriji: Turizam; Hrana
Izvor i foto: opuzen.hr
D. Šabić, mag. nov.