Apolitični

Jedno izvješće tvrdi: Amazon je odgovoran za milijune kilograma plastičnog otpada koji završava u moru

Problematični su omoti s mjehurićima, zaštitni jastučići, vrećice… Amazon tvrdi da su izračuni krivi

Novo izvješće koje je objavila Oceana, međunarodna organizacija za zagovaranje očuvanja oceana, otkrila je da je Amazon jedan od najvećih čimbenika u ovome problemu, piše Mic.

Ogromne količine plastičnog otpada ove tvrtke, generirane milijardama paketa koje svake godine isporuče, dodale su desetke milijuna kilograma plastike u morske i slatkovodne ekosustave prošle godine.

Omoti s mjehurićima, zaštitni jastučići, vrećice…

Procjena Oceane temelji se na Amazonovim vlastitim podacima koji pokazuju koliko je paketa tvrtka isporučila tijekom 2019. godine, u kombinaciji s izvješćima o količini plastične ambalaže za e-trgovinu. Prema ovim podacima, Oceana je izvijestila da je Amazon tijekom 2019. isporučio više od 7 milijardi paketa i usput stvorio 230 milijuna kilograma otpada plastične ambalaže.

Ovo posebno zabrinjava s obzirom na to da se očekuje da će se internetska kupovina, posebno putem Amazona, povećati zbog pandemije koronavirusa.

Bez poduzimanja odgovarajućih koraka, porast će i količina plastičnog otpada. To posebno uznemiruje u svjetlu uznemirujuće studije objavljene u časopisu Science koja je upozorila da količina plastičnog otpada znatno premašuje napore za njegovo ublažavanje i recikliranje.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay