Apolitični

Jedni ih zabranjuju, drugi “legaliziraju”, što se događa s kriptovalutama u svijetu?

Nakon što je postao prva država u svijetu koja je proglasila bitcoin nacionalnom valutom, El Salvador zaokupio je medije novom vijesti. Svoje bitcoine rudarit će snagom vulkana. Tjedan dana prije toga, Kina je proglasila sve transakcije kriptovalutama nezakonitim – što nas čeka još?

Inače poznat i kao “zemlja vulkana”, El Salvador koristi geotermalnu energiju za gotovo 25% svoje domaće proizvodnje energije. U tom kontekstu, tweet predsjednika Nayiba Bukelea iz lipnja ima itekako smisla. Tada je državnu tvrtku LaGeo uputio da napravi “plan za ponudu rudarskog postrojenja #bitcoin s vrlo jeftinom, 100 posto čistom, 100 posto obnovljivom energijom i nultom emisijom iz naših vulkana”. Prije dva dana upravo su takvom energijom uspjeli izrudariti 0.00599179 bitcoina (u trenutku pisanja cca 253 eura).

Na posve drugom kontinentu posve druga priča. Kineska vlast je još početkom ove godine izdala nacionalnu zabranu rudarenja kriptovaluta, a opet nas je prodrmala viješću 24. rujna kada je objavila da proglašavaju sve financijske transakcije koje uključuju kriptovalute – ilegalnima. Mario Radošević iz hrvatskog Bitcoin Storea, s kojim sam prokomentirala recentne događaje, ističe kako ova vijest nije ništa novo u svijetu kriptovaluta – Kinezi barem 5 puta godišnje „objave“ slične vijesti koje samo kratkoročno stvore nesigurnost i volatilnost na tržištu.

Nitko ne može zabraniti Bitcoin i ostale kriptovalute iz razloga što su one decentralizirane te ih ne kontrolira jedna strana (npr. tvrtka). Također pokušaji za suzbijanje kriptovaluta nikad nisu uspjeli jer i unatoč zabranama, iznimno je lako pristupiti tržištu kriptovaluta ako to želite.

Do 2017. godine Kina je i unatoč zabranama rudarenja i trgovanja kriptovalutama proizvodila tj. rudarila više od 2/3 novostvorenih Bitcoina koji su pušteni u cirkulaciju.

Jedan od glavnih razloga zašto iz Kine često dolaze ovakve vijesti (o još većim zabranama, op.a.) je taj što kineska vlada već nekoliko godina razvija vlastitu digitalnu valutu – Elektronski Kineski Yuan. Uz pomoć vlastite valute Kina želi uspostaviti državni monopol u plaćanju, tj. cjelokupnom platnom prometu. Takav pokušaj nije iznenađenje s obzirom na državno ustrojstvo Kine. Kao totalitarna zemlja, kontrola svojih građana im je prioritet broj 1. S elektronskim kineskim Yuanom to će biti i moguće jer će moći nadzirati sve transakcije svojih građana.

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Pixabay