Apolitični

Jedna od najskupljih stambenih zgrada u New Yorku nesigurna je za život

U zgradi u kojoj su živjeli milijarderi pojavio se niz problema

Godinama je jedna od najviših njujorških zgrada, 432 Park Avenue, bila omiljena među milijarderima. Svojim sjajnim, ultra modernim vanjskim izgledom i brojnim sadržajima, 432 Park je bila zgrada u kojoj su željeli živjeti pravi Njujorčani, piše Curbed. “Apartmani su prekrasni. Pogledi su nevjerojatni. Pogodnosti su fenomenalne”, kaže brokerica s Manhattana, Donna Olshan.

Stanari ove zgrade bili su Jennifer Lopez i njezin bivši dečko Alex Rodriguez, koji su kupili stan površine oko 370 kvadratnih metara 2018. godine za 15,3 milijuna dolara. Prodali su ga samo godinu dana kasnije za 17.5 milijuna. Saudijski milijarder Fawaz Alhokair kupio je penthause od oko 800 metara kvadratnih za gotovo 88 milijuna dolara. Sad ga pokušava prodati za 170 milijuna.

No, slavljena zgrada je odjednom prestala biti popularna. U veljači je New York Times pisao da su otkriveni brojni problemi, poput dizala koja staju za vrijeme jakog vjetra, zbog čega su jednom stanari ostali zarobljeni u liftu više od sat vremena.

Upravni odbor zgrade prošlog je tjedna tužio graditelje Vrhovnom sudu države New York. U tužbi se navodi više od 1500 pogrešaka u izgradnji i projektiranju, od kojih mnoge nisu jednostavni problemi poput škripanja ili curenje krova. Otkad je tekst o problemima objavljen u Timesu, prodan je samo jedan stan, i to za svega 133.000 dolara više od 18,96 milijuna koliko je vlasnik platio 2016. godine.

Prema Timesu, oko 35 stambenih jedinica i zajedničkih prostora oštećeno je vodom, štete su milijunske, a jedna je poplava onesposobila dva lifta u toj ultravisokoj zgradi. Buka je nepodnošljiva i otežava spavanje ako je vrijeme imalo loše. Kada ga se koristi, tunel za bacanje smeća zvuči kao da je u njega pala bomba. Navodno postoje i napuknuti stropovi te vrata koja se ne mogu otvoriti. U tužbi se navodi da su graditelji zgrade angažirali konzultanta koji je preporučio korištenje ljepljive trake za stabilizaciju nesigurnih materijala.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay