Apolitični

Jedinstveni „Škraping“ na Pašmanu

Škraping je jedinstvena internacionalna trekking utrka po oštrom otočkom kamenju i ubraja se u ekstremne sportove. Svake godine održava se tijekom ožujka, a naziv je dobio prema škrapama, oštrom kamenju. Penjanje, skakanje, hodanje, snalaženje u prirodi i pustolovni turizam, glavne su karakteristike ove međunarodne utrke u kojoj svake godine sudjeluje sve veći broj ljubitelja povišenog adrenalina. Prvi Škraping održan je 2006. na otoku Pašmanu, a idejni je začetnik Josip Tomić, atletski stručnjak.

Utrka je podijeljena u tri kategorije: Ultra (cca 40 km) – namijenjena iskusnim sportašima; Light (cca 20 km) – upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a za one koji ne vjeruju u svoje tjelesne sposobnosti, tu je i Đir – nekoliko kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku. Na prošlogodišnjem Škrapingu, sudjelovalo je 1000 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva: Slovenije, Mađarske, Austrije, Italije, Njemačke, Švedske, Srbije…

 

Sljedeće adrenalinsko druženje bit će jubilarno, deseto izdanje popularne trekking utrke pod nazivom „Škraping z 10”. Jedan od najpopularnijih pratećih programa Škrapinga svakako je Sajam otočnih proizvoda, zamišljen kao poticaj razvoja otočne proizvodnje, očuvanja izvornosti i autohtonosti podrijetla te potpora otočnim proizvođačima da se kandidiraju za prestižnu oznaku HOP – Hrvatski otočni proizvod.

Evo prilike da se i vi priključite ovogodišnjem škrapingu, isprobate snagu i na otočkom kamenjaru provjerite svoju izdržljivost. Sretno!

Foto: skraping.hr , wikipedia
Izvor: zadar.hr

Više na: www.exploringdalmatia.com

D. Šabić, mag. nov.