Apolitični

Jedinstveni punjači za mobilne uređaje trebali bi dovesti i do smanjenja cijena uređaja?

Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva.

Hoće li uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne uređaje potaknuti proizvođače da smanje cijenu samih uređaja? Upravo se tome nadaju u Europskoj uniji. 

Naime, prijedlog Europske komisije za reviziju Direktive o radijskoj opremi službeno je predstavljen na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO). 

Revizijom Direktive o radijskoj opremi konačno se uvodi jedinstveni punjač. Prema prijedlogu, USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, potrošači će moći kupiti novi elektronički uređaj bez novog punjača. Tako će se spriječiti nepotrebno gomilanje elektroničkog otpada. Europska komisija procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje, rekao je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol i istaknuo da je u sklopu parlamentarne procedure Europska komisija predstavila prijedlog o uvođenju jedinstvenog punjača na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO).

Podsjetimo, Europska komisija procjenjuje da potrošači u prosjeku imaju tri punjača za mobilne telefone, od kojih redovito upotrebljavaju dva. Unatoč tome, 38 posto potrošača izjavilo je da su barem jedanput imali problem da nisu mogli puniti svoj mobitel jer dostupni punjači nisu bili kompatibilni.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay