Apolitični

Jedan političar bi već uveo porez na svemirske turističke letove…

Američki kongresnik Earl Blumenauer planira predstaviti prijedlog zakona zanimljivog imena “Securing Protections Against Carbon Emissions (SPACE) Tax”, odnosno porez za osiguravanje zaštite od emisije ugljika, koji bi zapravo bio porez na svemirski turizam.

Istraživanje svemira nije odmor oslobođen poreza za bogate. Baš kao što obični Amerikanci plaćaju porez kad kupuju zrakoplovne karte, milijarderi koji lete u svemir i to ne rezultira nikakvom znanstvenom vrijednošću, također bi trebali plaćati porez, i još malo više, zapisao je u priopćenju za javnost Blumenauer.

Naime, prema procjenama znanstvenika, jedan prekooceanski let može proizvesti između jedne i tri tone ugljikova dioksida po putniku. Za usporedbu s tim, jedno lansiranje rakete proizvodi oko 200-300 tona po letu za četiri putnika.

Problem je što rakete, zbog svoje putanje, ispuštaju ugljikov dioksid direktno u gornje slojeve atmosfere, a uz njih i ostale štetne plinove koji nastaju zbog izgaranja kerozina i metana, što izravno oštećuje krhki sloj ozona.

Svemirskim letovima u koristi ide tek njihova trenutačna učestalost (odnosno rijetkost). Naime, prema podacima NASA-e, prošle je godine samo 114 letova pokušalo dotaknuti Zemljinu orbitu. 

No broj takvih letova uskoro bi se mogao povećati. Virgin Galactic planira lansirati jedan let s putnicima, u prosjeku svaka 32 sata, upozorava Blumenauer.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay