Apolitični

JE LI IBUPROFEN DOISTA OPASAN ZA OBOLJELE OD KORONE

U razgovoru s britanskim BBC-jem medicinski stručnjaci izjavili su da se ibuprofen ne preporučuje kod ublažavanja simptoma koronavirusa. No, oni koji ga koriste iz drugih medicinskih razloga, ne bi smjeli prestati s terapijom bez savjetovanja s liječnikom.

I paracetamol i ibuprofen mogu sniziti temperaturu i pomoći kod simptoma nalik gripi. Ali, razlika kod ibuprofena i drugih protuupalnih lijekova, je činjenica da oni mogu izazvati nuspojave posebice kod osoba s astmom te onih koje pate od srčanih i krvožilnih problema.

Tako je primjerice britanska zdravstvena ustanova (NHS) na svojim stranicama preporučila uzimanje paracetamola za liječenje simptoma ”dok ne bude imala više informacija te osim ako vam vaš liječnik nije preporučio drugačije”.

Profesorica Parastou Donyai sa Sveučilišta Reading kaže da postoje ‘brojne studije koje sugeriraju da uporaba ibuprofena tijekom respiratorne infekcije može rezultirati pogoršanjem bolesti i drugim komplikacijama’, ali pritom upozorava: – Nisam dosad naišla ni na jedan znanstveni dokaz koji bi jasno pokazivao da bi nekom zdravom 25-godišnjaku uzimanje ibuprofena za tretman simptoma koronavirusa predstavljao rizik od dodatnih komplikacija.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay