Apolitični

Je li došao kraj zlatne ere streaminga?

Probleme osjećaju i drugi u američkoj industriji zabave, a pitanje je što ih tek čeka.

Za Hollywood ne postoji recesija, ljudi su i u Velikoj depresiji išli u kino i gledali televiziju, mantra je koja zapravo nije posve točna, a dokazuje to u ovoj krizi donedavno nezaustavljivi streaming servis Netflix, koji otpušta na stotine zaposlenika, uglavnom u SAD-u.

Dok raste inflacija i ekonomske prognoze ne blistaju, broj pretplatnika tog američkog diva s 11 tisuća zaposlenika širom svijeta i raskošnim programskim budžetom koji bi ove godine mogao doseći 17 milijardi dolara, počeo je padati prvi put u deset godina, a rast prihoda ograničava i snažna konkurencija, unatoč tome što je serijal “Stranger Things” trenutačno globalno najgledaniji program. Vrijednost dionice je dobrano oštećena nakon što je mjesecima u ustrajnom padu – sada se kreće oko 190 dolara, a, primjerice, na kraju prosinca prošle godine bila je oko 600 dolara.

Probleme osjećaju, kako piše Times, i drugi u američkoj industriji zabave, a pitanje je što ih tek čeka. Warner Bros. Discovery razmišlja kako da smanji troškove i također planira dijeliti otkaze, a Disney se našao u neobranom grožđu na Floridi, gdje ima svoj veliki tematski park, zbog svojih liberalnih stavova o LGBTQ pitanjima. Kako komentira američki veteran zabavne industrije i dekan škole filma na Chapman Universityju Stephen Galloway, bez sumnje će u toj golemoj industriji uslijediti u idućih nekoliko godina otkazi, samo je pitanje koliko i gdje sve.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay