Apolitični

Jazz-elita ne odbija pozive u Hrvatsku pa i u pandemiji dolaze na Zagreb Jazz Festival

Ovogodišnji Zagreb Jazz Festival, usprkos situaciji s koronom, održat će se od 24. do 26. studenog u kinodvorani SC-a, kao jedini domaći festival s inozemnim imenima najjače kategorije

Zbog dva velika jazz-festivala u Zagrebu, pa zatim i u Rovinju i Puli, organizator Dražen Kokanović nakon Boška Petrovića postao je najvažniji domaći promotor jazza. Cijela je kulturna sredina posredovanjem tih festivala imala mogućnost uživo vidjeti megazvijezde jazza i neke od titana svjetske umjetnosti 20. i 21. stoljeća. Ovogodišnji Zagreb Jazz Festival, usprkos situaciji s koronom, održat će se od 24. do 26. studenog u kinodvorani SC-a, kao jedini domaći festival s inozemnim imenima najjače kategorije.

Tko sve nastupa na ovogodišnjem Zagreb Jazz Festivalu? I ove godine kao i proteklih uspjeli smo u Zagreb dovesti vrhunske jazz-glazbenike sa sjajnim karijerama. Festival 24. studenoga otvara Dan Tepfer s trijem, pijanist poznat ne samo u svijetu jazza već i u svijetu klasične glazbe. Ugledni New York Magazine proglasio je njegovo sviranje elegantnim, promišljenim i uzbudljivim. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, najbolji je novi umjetnik u Jazz Timesu, zvijezda u usponu u Downbeatu, osvojio je prvu nagradu na natjecanju Američkog udruženja pijanista.

Večer kasnije 25. studenog nastupa Seamus Blake s kvartetom, newyorški saksofonist i skladatelj, prepoznat kao jedan od najboljih izvođača suvremenog jazza. Njegova glazba poznata je po sofisticiranosti i odvažnim improvizacijama. Veliki gitarist John Scofield nazvao ga je izvanrednim, “totalnim saksofonistom”.

Festival 26. studenoga zatvara Antonio Farao s trijem, jedan je od nacjenjenijih pijanista na međunarodnoj sceni. O kakvom se pijanistu radi, govori i poziv da se pridruži UNESCO All Star Global koncertu u Parizu i Sankt Peterburgu na proslavi Međunarodnog dana jazza, zajedno s Wayneom Shorterom, Kurtom Ellingom, Branfordom Marsalisom i Marcusom Millerom.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay