Apolitični

Japanska studija: Proteini biljnog porijekla u prehrani znače dulji život

Kod sudionika istraživanja koji su zamijenili konzumaciju samo tri posto crvenog mesa konzumacijom biljnih proteina tijekom dvadesetgodišnje studije evidentirana je 34 posto manja vjerojatnost od smrtnog ishoda od bilo kojeg uzroka, 39 posto manje ih je umrlo od raka, a kod 42 posto je zabilježena manja vjerojatnost od smrtnog ishoda od srčanih bolesti

Istodobno je među osobama koje su u svojoj prehrani zamijenile konzumaciju samo četiri posto mesnih prerađevina prehranom baziranom na biljnim proteinima zabilježena 46 posto manja vjerojatnost od smrtnog ishoda od bilo kojeg uzroka i 50 posto manja vjerojatnost da će umrijeti od raka.

“Kada pojedinac jede više biljnih proteinskih namirnica poput orašastih plodova, soje i leće, zamjećuje se značajno poboljšanje kada su posrijedi kardiovaskularni faktori rizika, kao što su povećani lipidi u krvi i tjelesna težina te povišeni krvni tlak”, rekao je dr. Frank Hu, voditelj odjela za nutricionizam na harvardskom fakultetu za javno zdravlje T.H. Chan u Bostonu.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay