Apolitični

Japanci bi uz pomoć superračunala i teorije kaosa utjecali na meteorološke prilike

Kontrola vremenskih prilika na nekom području moglo bi postati ostvarivo ako na njega djelujemo na pravi način i u pravom trenutku, pokazali su japanski znanstvenici simulacijama na superračunalu

Znanstvenik Edward Lorenz 1972. je godine u svojem predavanju o predvidljivosti postavio tezu koja je danas poznata kao leptirov učinak (butterfly effect). Ona se pita “može li mahanje krila leptira u Brazilu uzrokovati tornado u Teksasu?”, a kasnije je povezana s matematičkom teorijom kaosa. Ova teorija opisuje složene dinamičke sustave koji se ponašaju na prividno nepredvidljiv način, a njihov ishod uvelike ovisi o početnim uvjetima – mala promjena u njima može dovesti do kaotične promjene kasnije.

Sve ovo kao osnovu svoje hipoteze sada su uzeli znanstvenici s instituta za računalnu znanost RIKEN u Japanu, kako bi istražili mogu li ljudi iskoristiti teoriju kaosa i efekt leptira na svoju dobrobit – za kontrolu meteoroloških prilika. U prirodi je situacija slična, malena promjena u početnim uvjetima može dovesti do razvoja vrlo različitih uvjeta nešto kasnije, a moderna superračunala mogu taj razvoj događaja danas sasvim dobro izvesti u svojim simulacijama.

Gdje i kada postaviti “leptira”

Korištenjem superračunala, dakle, može se izračunati kako će se vremenski uvjeti mijenjati kroz vrijeme, pa zašto onda ne bismo njima simulirali i što bi se dogodilo kada bismo na početne uvjete pokušali utjecati? Poput onog leptira iz Lorenzovog predavanja, znanstvenici su zacrtali da će otkriti točno vrijeme i mjesto, unutar nekog meteorološkog sustava, na kojem bi trebalo intervenirati kako bi se postigao željeni ishod.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay