Apolitični

Jan de Jong: Veseli me što će Hrvatska postati vodeća zemlja u svijetu u privlačenju digitalnih nomada

Začetnik ideje o uvođenju vize za digitalne nomade u Hrvatskoj, poduzetnik Jan de Jong nakon velike podrške javnosti postao je dijelom radne skupine koja tu viziju pretvara u stvarnost. Cijela priča zakovitlala se u kolovozu, a već prvim danima studenog Vlada je prihvatila prijedlog novog Zakona o strancima gdje se regulira i rad digitalnih nomada. Gotovo nevjerojatan scenarij za zemlju koja se godinama uspješno opire većim strukturnim reformama. No, čini se kako je entuzijazam Nizozemca koji već duže od desetljeća živi u Hrvatskoj i ne mari za ovdašnje navike kukanja oko spore administracija i raznih prepreka, prešao na prvog čovjeka Vlade RH Andreja Plenkovića.

– Mislim da je riječ o važnom Zakonu. Tu smo među prvim zemljama koje idu u zakonsko reguliranje pitanja digitalnih nomada – istaknuo je premijer u četvrtak na sjednici Vlade koja je Zakon o strancima uputila u saborsku proceduru.

Budući da je itekako zaslužan za uvrštavanje tog zakona na dnevni red, upitali smo direktora Webpower Adrije i suosnivača tvrtke CROP Hrvatska za visokotehnološku poljoprivredu Jan de Jonga za komentar o najnovijim zbivanjima.

– Mogu reći da sam zadovoljan tempom kojim radimo ne bi li donijeli zakonodavni paket potreban da privučemo digitalne nomade u Hrvatsku. Trenutno činimo velike iskorake pri odgovaranju na pitanja vezana uz zdravstveno osiguranje. Jučerašnjom izjavom premijera imamo službenu obvezu s najviše političke razine da nastavimo ulagati izniman trud kako bismo prilagodili zakone što se tiče oporezivanja i zdravstvenog osiguranja. Veseli me što će Hrvatska postati vodeća zemlja u svijetu u privlačenju digitalnih nomada – istaknuo je poduzetnik koji naizgled nikada ne miruje.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay