Apolitični

Jakša Fiamengo na Susretu s autorom

Jakša Fjamengo gostuje u Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 28. Lipnja, u 20.30 u poznatom druženju pod nazivom Susret s autorom.

S akademikom, piscem i pjesnikom, novinarom i urednikom, sinonimom pjesničke Dalmacije, na Susretu s autorom kojim moderira Jelena Hrgović, bit će govora o bogatom opusu Jakše Fiamenga – više o četrdeset zbirki pjesama, životnom putu, ali i o vlastitom viđenju kulturnih obzora suvremenoga svijeta.

Jakša Fiamengo


Jakša Fiamengo rođen je 1946. godine u Komiži na otoku Visu, a od 1962. godine živi u Splitu. Piše i objavljuje poeziju, eseje, kritike, scenarije. Zastupljen je u antologijama hrvatske poezije, a pojedine su mu pjesme prevođene na više svjetskih jezika. Pripada krugu najistaknutijih hrvatskih pjesnika. Njegovu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostornom i duhovnom ozračju. Prvu pjesmu objavio je još kao komiški osnovnoškolac u Dječjem kutiću Slobodne Dalmacije u kojoj će kasnije sve do umirovljena 2009. godine raditi kao urednik. Novinarski posao započeo je na Radio Splitu, a potom prelazi u Slobodnu Dalmaciju gdje je uređivao kulturnu rubriku.
Inače, u književnosti se javlja 1966. godine knjigom „Stepenište”, a otada do danas napisao je i objavio niz vrijednih izdanja poput knjiga „Vjetar oko kuće”, „Večera u oku”, „Svjetiljka radosnog moreplovca”, „Zaziv protiv zloduha” itd. Osim toga, Fiamengo je dugi niz godina urednik Biblioteke suvremenih pisaca u Književnom krugu Split.
Od 1969. godine član je Društva hrvatskih književnika i pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja. Niz njegovih pjesama skladano je i pjeva se u izvedbi najistaknutijih imena hrvatske estrade te klapa, zborova i dječjih ansambala, a mnoge od njih su osvajale nagrade na festivalima. Pjesma Nokturno prva je njegova uglazbljena pjesma i to u izvedbi Olivera. Poslije toga više stotina pjesama je uglazbljeno, a 150 ih je uglazbio Zdenko Runjić s kojim je najdulje surađivao. Dobitnik je dvije prestižne diskografske nagrade Porin 2002. i 2007. te tiražne nagrade Zlatna ptica Croatia Recordsa.
Osim toga, Fiamengo je autor teksta mjuzikla za djecu „Morsko more” u režiji Marina Carića, praizvedenog 1987. godine na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. U bogatom opusu njegova autorskog rada je i scenarij za dokumentarni film „I Palača rodi Grad” koji je režirao Mladen Mateljan i koji je osvojio osam međunarodnih nagrada.
Godine 2004. Hrvatska televizija o Fiamengu je snimila dokumentarni film „Čovik od riči”.
Ovaj plodni autor odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1999. godine, a dobio je niz nagrada i priznanja za svoj rad među kojima i nagrade „Vladimir Nazor” i „Tin Ujević” 2014. godine izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
O svemu tome Jakša Fiamengo govorit će u programu Susret s autorom, a ulaz je slobodan.