Apolitični

Jakoslav David Rojnica otkriva strahote Golog otoka: Batinanja, gladovanja, ‘liječenje’ elektrošokovima…

Jakoslav David Rojnica otkriva strahote Golog otoka: Batinanja, gladovanja, ‘liječenje’ elektrošokovima…


Na Pravnom fakultetu će se u srijedu održati promocija knjige ‘Ja sam 6387’
Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatska udruga Benedikt, u suradnji s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Splitu, pozivaju na predstavljanje knjige ‘Ja sam 6387’ autora Jakoslava Davida Rojnice, koje će se održati u srijedu, 11. listopada, s početkom u 19 sati u dvorani Pravnog fakulteta u Splitu.

Rojnica piše o svom zatvaranju, istrazi, zatvorskoj bolnici i Golom otoku. Zatvoren je 25. svibnja 1978. godine (Dan mladosti) i osuđen 1. studenoga (Dan mrtvih) na tri godine. U tim godinama prolazi vrlo, vrlo loše. Osim batina pri isljeđivanju, u bolnici ga dr. Košuljanović liječi elektrošokom. Sudac ga osuđuje na temelju iskaza dvaju svjedoka da im je jedanput dao nekoliko brojeva lista ‘Nova Hrvatska’, a jednome knjigu Ive Rojnice koju je taj svjedok (prema izjavi) samo pogledao. Gladuje danima i ne želi svjedočiti ništa što bi nekoga moglo stajati zatvora.

Nakon Golog otoka i godine dana slobode, mora u JNA. Piše i o tim danima. Nedugo nakon povratka iz vojske, ženi se i kratko opisuje stresnu situaciju kod poroda kad njegova žena dolazi u smrtnu opasnost, a težak porod ostavlja posljedice na Josipa, njegovo drugo dijete. David je građanin drugog reda sve do rata za slobodu svoje domovine.

Opisuje doprinos svog brata Stipe u ratu i nakon rata. On je, naime, od prvog dana bio u redovima specijalne policije i dva puta je ranjen.
Već gotovo 20 godina Rojnica je zbog nefunkcioniranja pravosuđa u financijskim poteškoćama jer je izostala realizacija pravedne sudske presude. Godinama je bez posla…