Apolitični

Jake nuspojave na Pfizerovo cjepivo: Dvije osobe dobile alergijske reakcije, četvero privremenu paralizu lica

Isti dan kad je krenulo masovno cijepljenje u Velikoj Britaniji, zabilježena su dva slučaja jakih alergijskih reakcija. U SAD-u je pak otkriveno da su tijekom kliničkih testiranja četiri osobe imale reakciju privremene paralize dijela lica.

Nakon što je u utorak počelo cijepljenje eksperimentalnim Pfizer/BioNTech cjepivom protiv COVID-19 u Velikoj Britaniji, pojavila su se i prva dva slučaja s nuspojavama. Riječ je o jakim alergijskim reakcijama na cjepivo.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvenu skrb (MHRA) izdala je upozorenje za građane koji imaju povijest jakih alergijskih reakcija da ne primaju Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv COVID-19 do daljnjega.

Naime, dvoje britanskih zdravstvenih djelatnika nakon primanja cjepiva u utorak razvilo je alergijske reakcije, prenosi Evening Standard.

Probelmi i u SAD-u

Četiri sudionika kliničkih testiranja koji su primili Pfizerovo cjepivo doživjeli su reakciju u obliku paralize lica, izvijestio je američki ured za hranu i lijekove (FDA). Iz FDA su isto tako rekli da je potreban daljnji nadzor obzirom da je Pfizerovo cjepivo već u primjeni i da je sve šire dostupnije.

Ovi potencijalno zabrinjavajući slučajevi otkriveni su u trenutku dok Pfizer očekuje hitno odobrenje FDA za njihovo cjepivo u SAD-u.