Apolitični

Jack Dorsey želi svima omogućiti lak ulazak u svijet rudarenja bitcoina

Dorsey, inače suosnivač Twittera, vlasnik je i kompanije za digitalna plaćanja Square. Putem nje želi izraditi open source sustav za rudarenje bitcoina, zasnovan na vlastitom hardveru i dostupan svima

Energetski i hardverski zahtjevan proces verifikacije transakcija na bitcoinovom blockchainu, poznat i kao rudarenje, u svojoj biti je kompliciran, obično skup, a isplativ tek ako imate relativno jeftinu struju i a zarađene bitcoine prodajete kada im je cijena povoljna. No, Jack Dorsey, serijski poduzetnik poznat kao suosnivač i prvi čovjek Twittera, najavljuje da će pokušati taj cijeli proces pojednostaviti i približiti ga “običnom čovjeku”.

On je na svojoj društvenoj mreži najavio da će njegova kompanija Square, koja se inače bavi digitalnim plaćanjima, uložiti u izradu open source sustva za rudarenje bitcoina. On će biti zasnovan na njihovom vlastitom siliciju i bit će otvorenog koda, pa će ga pojedinci i kompanije moći preuzeti i prilagođavati svojim potrebama.

Osnovni cilj ovog projekta bit će učiniti rudarenje bitcoina decentraliziranijim nego je to sada, dostupnijim i efikasnijim.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay