Apolitični

Izvrstan mETNO festival na Spomeniku revolucije

Tradicionalni mETNO festival u organizaciji makarskog FA Tempet održan je, u svojem osmom izdanju, ponovo privukao brojnu publiku na Spomenik revolucije na Glavici, ponudivši im raznolik i kvalitetan kulturno/glazbeni program s međunarodnim predznakom.

mETNO festival kao večer dobre glazbe, uistinu je na, pomalo burovitoj, večeri bilo ponešto za svakoga – domaćini iz vokalnog sastava FA Tempet svoju su ulogu i ove godine odigrali vrlo kvalitetno, potpomognuti zvučnom kulisom kvalitetnih lokalnih glazbenika okupljenih iza naziva Điger bend. Nadalje, kanadski Ukrajinci (ili ukrajinski Kanađani) okupljeni u folklornom ansamblu Sopilka svojim su izvrsnim plesnim nastupom u narodnim nošnjama predstavili djelić kulturne tradicije njihove domovine. Hrvatski folklor, osim kroz nastup našeg Tempeta, bio je zastupljen i tijekom koncerta pazinske skupine Veja, koja je na ovogodišnji mETNO donijela autentične zvukove i glazbu Istre.

mETNO večer…


Možda i najveća razlika u odnosu na dosadašnja izdanja ovog festivala bio je Kultur Shock – grupa s američkom ‘registracijom’ ali s dušom duboko zapletenom u balkanske korijene. Pod vodstvom nekadašnjeg učenika sarajevske pop-rock škole Đine Jevđevića, internacionalna ekipa koju još čine i gitaristi Val Kiossovski i Mario Butković, bubnjar Chris Stromquist, basist Guy M.Davies te prateći vokal i saksofonistica Amy Denio pokazali su drugačije, uglavnom žešće i agresivnije, lice mETNO festivala te vjerojatno privukli i dio publike na koju do sada festival nije mogao računati sa sigurnošću. Što se posjetitelja tiče, posjeta je i ove godine potvrdila da je mETNO projekt koji ima lijepu podršku publike – prema našoj procijeni, između 500 i 600 gledatelja uživalo je u sinoćnjim koncertima mada su posjetitelji neprestano cirkulirali na relaciji riva-spomenik pa bi broj prodanih karata u konačnici možda mogao pokazati i veće brojke. Naravno, održavanje ovogodišnjeg mETNO-a proteklo je i u znaku sjećanja na Marinu Srzić, dugogodišnju predsjednicu makarskog folklornog društva koja je preminula potkraj prošle godine, a prigodni tekst kojeg je pripremila Žana Šulenta pročitala je glasnogovornica Makarskog kulturnog ljeta Ružana Kovač. Organizirano na visokoj razini, i ovogodišnje je izdanje mETNO festivala potvrdilo veliki potencijal ekipe koja ovaj ljetni festival gura već punih osam godina, dok su već barem tri ili četiri godine, ako ne i više, sasvim zasluženo među najzanimljivijim događanjima koja se ljeti održavaju u našem gradu.